Kampányszabás alatt a Fészekrakó?

Szakértők egy része kampányfogásnak értékeli, hogy – mint Horváth Csaba, az MSZP képviselője közölte – a kormány a jövőben 40 évre emelné a lakáshitelhez nyújtott állami kezességvállalás korhatárát a jelenlegi 35-ről.
NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 08:30
Fotó:

A kormánypárti szakpolitikus hét végi tájékoztatóján arról is szólt, hogy fokozatosan 10 millió forintra emelnék a használt lakás vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel összegét. A mostani elképzelés némiképp meghaladja a szakmai várakozásokat: korábban bankárkörökben már annak is örültek volna, ha az 5 milliós plafon 8 milliósra bővült volna. Ha a mostani - hírek szerint két lépcsőben tervezett - lépés megvalósulna, még szélesebb lehetőségek nyílnának. Szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a keresletnek továbbra is gátat szab, hogy a forintalapú hitelek drágábbak a devizahiteleknél. Hegedűs Éva, az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója mindenesetre a programra vonatkozó minden olyan intézkedést üdvözlendőnek tart, ami közvetlenül vagy közvetve bővítheti az igénybevevők körét, mivel ez jótékony hatással lehet a lakáspiac mobilitására.

Az Erste Bank Rt. a Fészekrakó program februárban hatályba lépett változtatása kapcsán úgy számolt, hogy az igénybevevők korhatárának 30 évről 35 évre történő emelése 50 százalékos keresletnövekedéssel járhat - mondta el lapunknak Szabó Linda, a pénzintézet szóvivője. A lakáshitelezés ciklikussága miatt ezen elképzelések megvalósulásáról még korai nyilatkozni, de az élénkülés jelei már tapasztalhatók. Az életkori korlátok további lazítása újabb növekedéssel járhat. A használt lakások esetében az 5 millió forintról 10 millióra növekvő hitelplafon szintén kedvező lehet, hiszen a jelenlegi szabályozásnak megfelelő használt lakást nehéz találni.

HOZZÁSZÓLÁSOK