Országosan mintegy tízezer taxisnak kell KRESZ- és vállalkozásismereti vizsgát tennie 2017. december 31-ig, utána pedig ötévente megújítani azt. Bár még hosszú idő van addig, az előrelátó taxisok már elkezdték a tanfolyamokat.

A taxisok iskolapadba ültetését egy 2015-ös kormányrendelet írja elő, amelynek része egy KRESZ-vizsga is, hiszen a szabályrendszer az elmúlt évtizedekben sok változáson ment keresztül.

A KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavakból összeállított mozaikszó.

A személyszállítóknak kétféle vizsgát kell tenniük. Azoknak, akik már 2015 augusztusa előtt rendelkeztek engedéllyel, csak egy elméleti felújító vizsgára kell elmenniük, amely egy kétszer négy órás tanfolyamot követően KRESZ- és vállalkozásismereti részből áll. Az új belépőknek jóval hosszabb a képzésük és gyakorlati vizsgát is kell tenniük. A törvény szerint vezetéstechnikai ismeretek, vezetéselmélet, helyismeret, gazdálkodási ismeretek és utas-kommunikáció is része a tananyagnak.

Aki tanul...

Aki tanul, és odafigyel a tanfolyamon, annak nem lesz gondja a vizsgával - mondta kérdésünkre Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Azt azonban nem tudta, hogy eddig milyen sikeresen szerepeltek a taxisok a vizsgákon és hányan mentek el. Az elnök megerősítette, hogy az iskolák is elkezdték megjelentetni tanfolyam-ajánlataikat, amelyeket érdemes minden taxisnak figyelnie, mert nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a vizsgát.

A "felfrissítő" tanfolyam, a tananyag és a vizsga mintegy 25-30 ezer forintos költsége a taxisokat terheli innentől ötévente. Ez országosan tízezer taxissal számolva 250-300 millió forint.

Eddig nem buktak sokan

A taxisok kevesebb mint tíz százaléka nem tudta sikeresen teljesíteni a frissítő vizsgát eddig - mondta lapunknak Kanev László, a Kamionsuli Kft. ügyvezetője. A NiT Hungary oktatási központjában eddig 50 embert vizsgáztattak. Kanev szerint most, több mint egy évvel a határidő lejárta előtt az átlagosnál előrelátóbb taxisok fizetnek be a tanfolyamra és a vizsgára. Kérdés, hogy azok akik az utolsó pillanatra hagyják, milyen sikerrel veszik majd az akadályt.

A vizsga vezetéstechnikai, vezetéselméleti részében egy 55 kérdésből álló tesztlapot kell kitölteni, egy kérdésre egy perc jut és legfeljebb hét hibát lehet ejteni. A gazdálkodási ismeretek teszt 25 kérdésből áll és legfeljebb öt hibapontja lehet a vizsgázónak.

Káosz jön, ha kivárnak a taxisok

Kanev László szerint nem érdemes sokáig várni. Országosan tízezer embert kell levizsgáztatni, úgy, hogy december második felétől január közepéig, illetve augusztusban nem lesznek vizsgák. Figyelembe kell venni azt is, hogy a hatósági ügyintézés sem halad gyorsan, tehát aki vár, könnyen azzal találhatja szembe magát, hogy 2018. január 1-én nem dolgozhat.