Káosz van - Büntetés várhat a lakástulajdonosokra

Nem megy gördülékenyen az új kéményseprési rendszerre való átállás, aki a "józan eszét használja", büntetést fizethet.
Szász Péter, 2017. augusztus 17. csütörtök, 17:04
Fotó: Napi.hu

Egy éve működik a kéményseprés új rendszere, de az ország több pontján csak most fordult igazán élesbe a dolog - írja az Azénpénzem.hu.

A szabály úgy szól, hogy a magánszemélyeknek nem kell fizetniük a kéményseprésért, míg a cégeknek igen. Előbbieknek csupán egy 500 forintos kiszállási díjat kell kifizetnie a munka nagy részét végző Katasztrófavédelemnek, de mivel más vállalkozások is működnek a piacon, lehet, hogy valakiről több ezret gombolnak le.

A fő probléma ugyanakkor az, hogy ha valahova becsengetnek, akkor a háziaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy ők a csak kiszállási díjas lakossági vagy a céges kategóriába tartoznak.

Csakhogy ezt nem a józan ész szabályai szerint döntik el, vagyis, hogy az ingatlan milyen néven van, hanem minden olyan esetben üzleti díjat kell fizetni ha a címre bejelentettek bármilyen gazdálkodó szervezetet (egy egységnyi munkaráfordításért 2-14 ezer forintot lehet számlázni).

Az előírások nem tesznek különbséget főállású és mellékállású vállalkozók között, nem számít az sem, hogy a cég egyáltalán működik-e. Alvó cégek és szüneteltetett egyéni vállalkozások miatt is fizetni kell a seprésért.

Az egész szabályozás átgondoltságát jól mutatja, hogy csak az idén júniusban jutott a jogalkotók eszébe, hogy a Nemzeti Eszközkezelő kezében lévő lakások bérlőit is a magántulajdonú lakásokra irányadó rendelkezések alá vonja - írja a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.08.18 10:40

Van egy házam vidéken is, ahol nem lakom életvitelszerűen. Turbós kombi gázkazán van, oldalfali füstkivezetéssel. A házon nincs kémény (volt régen, de visszabontattam tetősík alá).
Tavaly és idén is le kellett mennem a kéményseprők által megjelölt időpontban, mert büntetéssel fenyegettek. Ekkor ahogy már megszokott konstatálják, jé, tényleg nincs kémény!
Hát baxa meg, ezt kívülről is látni és mi a faxért nincs egy qrva nyilvántartás arról, hogy ne baxtassanak feleslegesen?
Mert nyilvántartás nincs, ezt onnan tudom, hogy felhívtam az ügyfélszolgálatot. Itt egy nőnemű droid csak hajtotta a malasztot, hogy jogszabályi kötelezettségem van arra hogy beengedjem őket az ingatlanomra. Ha nem teszem meg, hivatalból lezárják a gázt és még meg is büntetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html