Egy éve működik a kéményseprés új rendszere, de az ország több pontján csak most fordult igazán élesbe a dolog - írja az Azénpénzem.hu.

A szabály úgy szól, hogy a magánszemélyeknek nem kell fizetniük a kéményseprésért, míg a cégeknek igen. Előbbieknek csupán egy 500 forintos kiszállási díjat kell kifizetnie a munka nagy részét végző Katasztrófavédelemnek, de mivel más vállalkozások is működnek a piacon, lehet, hogy valakiről több ezret gombolnak le.

A fő probléma ugyanakkor az, hogy ha valahova becsengetnek, akkor a háziaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy ők a csak kiszállási díjas lakossági vagy a céges kategóriába tartoznak.

Csakhogy ezt nem a józan ész szabályai szerint döntik el, vagyis, hogy az ingatlan milyen néven van, hanem minden olyan esetben üzleti díjat kell fizetni ha a címre bejelentettek bármilyen gazdálkodó szervezetet (egy egységnyi munkaráfordításért 2-14 ezer forintot lehet számlázni).

Az előírások nem tesznek különbséget főállású és mellékállású vállalkozók között, nem számít az sem, hogy a cég egyáltalán működik-e. Alvó cégek és szüneteltetett egyéni vállalkozások miatt is fizetni kell a seprésért.

Az egész szabályozás átgondoltságát jól mutatja, hogy csak az idén júniusban jutott a jogalkotók eszébe, hogy a Nemzeti Eszközkezelő kezében lévő lakások bérlőit is a magántulajdonú lakásokra irányadó rendelkezések alá vonja - írja a portál.