Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járvány az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni, ezért az operatív törzs iránymutatását is figyelembe véve a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják a Vörösmarty téri vásárt.

"Egész évben erre az időszakra készülünk" - mondta a portálnak Horváth Mónika grafikus, a mankabymonika.hu tulajdonosa. A különböző kézműves termékeket gyártó vállalkozónak minden évben a karácsony környéke a főszezon.

Az éves bevételünk nagy részét, közel háromnegyedét a karácsonyi forgalom adja ki - tette hozzá. Mivel az sejthető volt, hogy a koronavírus-járvány miatt ez lesz, már idejében "rágyúrtak" a webshopra, az online értékesítésre, viszont azt egyelőre még csak nem is sejti, hogy a bevételkiesés mekkora részét tudja majd ellensúlyozni az online értékesítésből.

Március óta ezen dolgoztak

A Magyar Kézműves Szövetség tagjai szomorúan fogadták a vásár elmaradását, ezért útnak indították a "Vörösmarty téri utazóládát". Az utazóládába összegyűjtöttek néhány portékát azokból a tárgyakból, amelyeket megvásárolhattak az érdeklődők az adventi forgatagban. A kézművesszövetség közel 60-70 alkotót foglal magában, több mint 100 család és közel 500 ember dolgozik manufaktúráikban.

Körülbelül 45-50 standunk lett volna a Vörösmarty téren - mondta Sziffer Péter, a kézművesszövetség alelnöke. A manufaktúrák által legyártott kézműves termékek nagy részét eleve a karácsonyi vásárokra gyártják, így óriási érvágás számukra, hogy elmarad a vásár. Többen megpróbálják portékájukat online értékesíteni, de nincsenek könnyű helyzetben, hiszen tagjaik közül sokan korábban nem rendelkeztek webshoppal.

Sziffer Péter bízik benne, hogy a Bazilika előtti vásár meg lesz tartva, ahogy - a bevásárlóközpontokon túl - lesznek vásárok például Debrecenben és Szegeden is. Viszont hiába rendezhetik meg ezeket a vásárokat, a legtöbb kézművesnek ez nem segítség.

"Keressenek minket!"

A Vörösmarty teret rengeteg külföldi is felkeresi a karácsonyi forgatagban, de Sziffer szerint a vásár nem csak külföldieknek szól, sőt! "Rengeteg magyar vásárlónk van, és amióta kiderült, hogy elmarad a vásár, napi több telefont is kapnak tagjaink, hogy a termékeiket hol tudják majd megvásárolni" - mondta. Hozzátette, hogy továbbra is várják az embereket a jövő évben, annak ellenére, hogy az idei vásár elmarad.