Reagált Karácsony és Botka is Orbán bejelentésére

A miniszterelnök mai, a "gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről" szóló bejelentése az önkormányzatokon üt a legnagyobbat, ugyanis megfelezik a kkv-k iparűzési adóját. Karácsony Gergely szerint ez nem segít az amúgy is rossz helyzetbe került cégeken, viszont kivégzi a magyar önkormányzatiságot. Hasonló véleményen van Botka László szegedi városvezető is, aki szerint ugyanakkor a válságkezelés költségeit ne a kisnyugdíjasokkal és a munkájukat vesztettekkel fizettesse meg a kormány, hanem a válságban is naponta milliárdokat nyerő fideszes oligarchákkal.
Domokos Erika, 2020. december 19. szombat, 16:25
Fotó: MTI Fotó

"Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak" - reagált Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán Orbán Viktor szombati bejelentésére, amely szerint az iparűzési adót 50 százalékra csökkentik a cégeknek, és a bevétel pótlására csak a kis települések kapnak automatikusan állami támogatást, a nagyobbak esetét "vizsgálják".

"A tönk szélén álló önkormányzatok számára a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük" - írja a főpolgármester.

Botka László: fizessenek az oligarchák!

"Az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes" - írta Botka László, Szeged ellenzéki polgármestere a Facebookon.

Botka tavasszal javasolta egy Nemzeti Szolidaritási Alap felállítását, most úgy látja, erre nagyobb szükség van, mint valaha: "a válságkezelést ne a polgárokkal fizettessék meg, ne a kisnyugdíjasokat és az állásukat elvesztőket sarcolják tovább! Állják inkább a cechet a több ezer milliárdot nyerő fideszes oligarchák! Az elmúlt tíz évben sok száz multimilliárdost termelt ki közpénzből és uniós forrásokból a Fidesz" - írta Botka László, aki szerint most az újgazdagokon a sor, hogy visszaadjanak valamennyit a közösségnek, sokaknak most életbevágóan fontos lenne a támogatás. "A magyar emberek és az önkormányzatok teljesítőképességük határán vannak. Eljött az ideje, hogy fizessenek a gazdagok!" - véli a szegedi polgármester.

Pikó András: a korrupció a drága, nem az önkormányzatok feladatellátása

A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert - reagált Orbán bejelentésére Pikó András józsefvárosi polgármester. "Egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve.

Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései. A kormány célja, hogy ne lehessen helyben igazságos lakáspolitikát megvalósítani, az elesetteken segíteni, közalkalmazottakat munkájuk mértékének megfelelően elismerni, közszolgáltatásokat fenntartani.  Csakhogy az önkormányzat nem a polgármestert jelenti, nem is a megválasztott képviselőtestületet, hanem mindazokat a kötelező és önként vállalt feladatokat, amelyek ellátásával legalább helyi szinten működik az ország. A kormány ezekkel a lépéseivel megszünteti a 30 éves magyar önkormányzatiságot és visszahozza Magyarországra a tanácsrendszert. A saját népe ellen fordul pont akkor, amikor a járvány sújtotta ország lakói naponta megtapasztalják, valódi segítséget a bajban csak helyben kaphatnak" - olvasható Pikó András posztjában.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.12.20 22:30

@Brennus: "egykori élettársa Leisztinger Tamás, aki vagyonának becsült értéke: 93,5 milliárd Ft, az ne fizessen?"

Mondott olyat Botka, hogy Leisztinger ne fizessen? Akkor minek kellett ezt a debil kérdést feltenni?
Gazdagokról beszélt, azokról akik megfejik a rendszert. Érted? Mindenki, aki keresett rajta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2020.12.20 19:45

@Darabont1453: Te hány bites vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.12.20 17:24

@I.N.R.I.: egyértelmü, imádott vajdád bizonyítja, hogy teljhatalommal egyedül ki tudja rabolni az egész országot kénye kedve szerint, már vagy 20000 milliárdot, a jövőt játszotta el az elmebetegje
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.12.20 16:40

Ne sírjanak azok a polgármesterek akik saját maguknak , és a futtatottjaiknak sok millió, milliárd forintot osztanak ki jutalom gyanánt. Kevesebb lopás , több pénz marad a kasszában !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.12.20 16:32

Jó kis leirata ez a Zsírdisznó Vajda politikai felfogásának. Remélem egyre többen látják be, hogy ezt az elmebeteg hatalommániás debilt el kell zavarni a francba. Tökön lövi magát a hülyéje, mert minél több embert sanyargat, annál többen fogják megutálni. És az agymosott 1 bites hívő tagozattal nem lehet választást nyerni. Márpedig ezek vannak kisebbségben a fidesz szavazók között is. Ezekkel az intézkedéssel a saját szavazóit is szívatja...hiszen nem csak a koldusszegény falvakban élnek fidesz szavazók, hanem ott is ahol van iparűzési adóbevétel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html