Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak" - reagált Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán Orbán Viktor szombati bejelentésére, amely szerint az iparűzési adót 50 százalékra csökkentik a cégeknek, és a bevétel pótlására csak a kis települések kapnak automatikusan állami támogatást, a nagyobbak esetét "vizsgálják".

"A tönk szélén álló önkormányzatok számára a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük" - írja a főpolgármester.

Botka László: fizessenek az oligarchák!

"Az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes" - írta Botka László, Szeged ellenzéki polgármestere a Facebookon.

Botka tavasszal javasolta egy Nemzeti Szolidaritási Alap felállítását, most úgy látja, erre nagyobb szükség van, mint valaha: "a válságkezelést ne a polgárokkal fizettessék meg, ne a kisnyugdíjasokat és az állásukat elvesztőket sarcolják tovább! Állják inkább a cechet a több ezer milliárdot nyerő fideszes oligarchák! Az elmúlt tíz évben sok száz multimilliárdost termelt ki közpénzből és uniós forrásokból a Fidesz" - írta Botka László, aki szerint most az újgazdagokon a sor, hogy visszaadjanak valamennyit a közösségnek, sokaknak most életbevágóan fontos lenne a támogatás. "A magyar emberek és az önkormányzatok teljesítőképességük határán vannak. Eljött az ideje, hogy fizessenek a gazdagok!" - véli a szegedi polgármester.

Pikó András: a korrupció a drága, nem az önkormányzatok feladatellátása

A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert - reagált Orbán bejelentésére Pikó András józsefvárosi polgármester. "Egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve.

Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései. A kormány célja, hogy ne lehessen helyben igazságos lakáspolitikát megvalósítani, az elesetteken segíteni, közalkalmazottakat munkájuk mértékének megfelelően elismerni, közszolgáltatásokat fenntartani.  Csakhogy az önkormányzat nem a polgármestert jelenti, nem is a megválasztott képviselőtestületet, hanem mindazokat a kötelező és önként vállalt feladatokat, amelyek ellátásával legalább helyi szinten működik az ország. A kormány ezekkel a lépéseivel megszünteti a 30 éves magyar önkormányzatiságot és visszahozza Magyarországra a tanácsrendszert. A saját népe ellen fordul pont akkor, amikor a járvány sújtotta ország lakói naponta megtapasztalják, valódi segítséget a bajban csak helyben kaphatnak" - olvasható Pikó András posztjában.