Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági hitelezés növekedésnek indult az idén, mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönök esetében nőtt az újonnan folyósított hitelek összege. A jegybanki adatok szerint az idei első félévben 47 százalékos volt a bővülés a személyi kölcsönöknél.

A személyi kölcsönök piacának a karácsonyi bevásárlások, ezen belül a november végi árleszállítások lökést adhatnak. A piacon megjelentek a korábbinál is kedvezőbb ajánlatok. Vannak már olyan személyi kölcsönök, amelynek kamata 7 százalék alatti, teljes hiteldíjmutatójuk (thm) pedig alig több mint 8 százalék.

Márpedig ez ritka, inkább a drágább lakáshiteleknél jellemző szint - derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A piaci átlagok alapján a lakáshitelek 5-6 százaléknál tartanak, ám ennél drágább, 6-9 százalékos lakáshitelek is vannak, míg a személyi kölcsönök átlagkamata több mint 15-16 százalék. A két hiteltípus közötti jelentős különbséget a mögöttük álló fedezet magyarázza. Bár mindkét hitelnél a felvevő jövedelme jelenti az elsődleges fedezetet, a lakáshitelnél másodlagos fedezetként ott van az ingatlan is.

Ritka a hitelpiacon, hogy elérhetőek legyenek olyan személyi hitelek, amelyek kamata és thm-je a drágább lakáshitelek kategóriájában van - kommentált Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Igaz, a novemberben megjelent 8 százalék körüli thm-es személyi kölcsönök felvételéhez feltételeket támaszthat a bank, például sok esetben nettó 250-300 ezer forintos fizetés kell hozzájuk.