Gigaellenőrzés kezdődött - mutatjuk, kik vannak a célkeresztben

December 1-jén elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér - derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.
Szepesi Anita, 2018. december 3. hétfő, 14:06
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.

Az akció főként az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító előállítók és forgalmazók ellenőrzését célozza, ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók, mellettük a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek "kosarába".

A Nébih munkatársai további célzott ellenőrzéseket is végeznek. Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata. Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára - írja közleményében a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.12.03 16:07

"élelmiszerlánc-ellenőrzés"
Javaslom azon szabadtéri élelmiszerárusok megbüntetését, akik szabadon hagyják szennyeződni az árut a standokon.
Tegnap például hentesárut és édességárut láttam az utcai kosznak kitéve. Egész hordta rá a szél a port a tepertőre, egyéb húskészítményre és a cukorkákra.
Lehet mondani, hogy hülye aki tőle veszi, de attól még az áru szennyeződik, és a boltosokat agyon csesztetik, hogy milyen körülmények között tartják az árut.
Meg nem mindenki gondol bele abba, hogy mennyi kosz kerülhet bele a cuccba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html