A közeljövőben masszívan gyarapodhatnak tovább a magyar milliárdosok: 2018-2020 között ugyanis évi 10-12 százalékkal nőhet leggazdagabbak összesített vagyona. Ennek eredményeként a hárommilliárd forint feletti vagyonkategóriában lévők száma öt év alatt több mint 50 százalékkal nőhet - állapította meg Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója a IX. magyar privátbanki konferencián.

Jelenleg ugyanis érdemi új vagyonok keletkeznek az országban, ez a folyamat várhatóan a következő 7-8 évben is tovább tart, így tovább nőhet a vagyonosok száma. Nagyon sok pénz érkezett ugyanis a reálgazdaságba és ez hamarosan a magánvagyonokban is megjelenik. A dinamikus bővülés 2012 óta folyamatosan zajlik. A mostani időszak magas üteme a kisebb mértékben a meglévő kezelt vagyonon elért hozamoknak köszönhető, azt ugyanis alapvetően az új vagyonok beáramlása húzza.

A különféle nemzetközi felmérések szerint világszerte a privátbanki vagyonportfóliókban előretörtek az ingatlanok, a részvények mögött, a készpénz előtt a második helyen állnak.

Gyorsan nő a kezelt vagyon

A privátbanki tanácsadó adatai szerint a magyarországi privátbankárok által kezelt összesített vagyon 2017 végén elérte a 4141 milliárd forintot (az egy évvel korábbi 3860 milliárd forint után), ez a vagyontömeg összesen mintegy 42,4 ezer számlán jelent meg. A vagyonkoncentráción kívül a MiFid II. szabályrendszerre hivatkozva a szolgáltatók is portfóliótisztításba fogtak, amelynek nyomán az inaktív, valamint a kisebb vagyonnal rendelkező ügyfelek egy része átkerült privátbankiból a prémiumbanki kategóriába. Így az összesített ügyfélszám 2015-ös, történelmi csúcsot jelentő 48,2 ezerről a 2016-ban 48 ezerre, 2017 végére pedig 42,4 ezerre esett. Ez a mostani szint hétéves visszaesést jelent, legutóbb ugyanis 2010-ben járt 42 ezer körül a számlák száma.

Eközben a privátbanki tanácsadók száma 380 főre mérséklődött. Távlatilag sem kell négyszáznál több privátbankár - véli Karagich.

Néhány komoly tranzakció nyomán az országban maradnak pénzek, többek között ezeknek köszönhetően soha nem látott tempóban növünk idén - mondta Kállay András, az Erste Group private banking kompetencia központjának vezetője. Úgy látja, hogy a befektetők egy nagy része már szakértőkre kívánja bízni vagyonának a kezelését és nem szeretne folyamatosan azzal foglalkozni, hogyan változnak a piacok. Emiatt a privátbanki szolgáltatásokban a hagyományos tanácsadást egyre inkább felváltja a diszkrecionális portfóliókezelés, amikor az ügyfél egy professzionális csapatra bízza a befektetési döntések meghozatalát - ez egyfajta, az advisory (tanácsadás) és a portfóliómenedzsment közötti szolgáltatás nyújtását jelenti a követező években.

A tavalyi, 14 százalékos bővülést hozott  év kivételes volt, idén várhatóan visszatérünk a 6-10 százalékos növekedési sávba, a Kelet-Európában megszokotthoz hasonló mértékhez - mondta Haás Péter, az OTP Bank privát vagyonkezelési igazgatója.

Nini, itt egy jeti!

A privátbankárok számára örökzöld téma a generációváltás. Az öröklés különösen nagy kihívást jelent, hiszen hiába bankolt egy ügyfél harminc évig ugyanannál a bankárnál, nincs rá garancia, hogy az örökös is őt választja. A második és a harmadik generáció sok más szempontból is kihívás a privátbanki szakmának. Technikai oldalról például más alkalmazások természetesek a fiataloknak, mint az idősebbeknek.

A generációváltás olyan mint a jeti: sokat beszélünk róla, de még csak kevesen láttunk ilyet - fogalmazott Szabó Sándor, az MKB Bank Zrt. private banking vezetője.

Az átmenet a korábban vártnál lassabb és fokozatosabb, ám ezzel együtt volt már ügyfélvesztésünk a generációváltás miatt - számolt be Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking üzletágvezetője. A bizalmi vagyonkezelés ügye mára elkerülhetetlennek tűnik, várhatóan ősszel mi is elindulunk ezzel a szolgáltatással.

Nálunk is voltak fájó veszteségek a generációváltás miatt, hiába gondoltuk úgy, hogy mindent jól csináltunk - tette hozzá Dócs János, aki szerint a generációváltás ügyében nagyon sok múlik a privátbankár soft skilljein.

Fotó forrása: StockSnap.