Kartellgyanú Ferihegyen

Kartellgyanú miatt az állami tulajdonú Malév GH leköszönő vezérigazgatója a versenyhatóságnál feljelentette a repülőgépek földi kiszolgálását végző török Celebit. A tiltott áregyeztetés lehetősége a British Airways, az Iberia, az Air Lingus és az Alitalia földi kiszolgálására kért ajánlatok kapcsán merült fel.
Napi.hu, 2016. október 21. péntek, 09:52
Fotó: Napi.hu

Többmilliárdos kar­tellgyanú miatt vizsgálódnak a hatóságok a Liszt Ferenc repülőtéren a gépek földi kiszolgálását ellátó több vállalatnál - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling (GH) Zrt. két héttel ezelőtt távozó vezérigazgatója, Kisvári János tett bejelentést egy október 16-ai keltezésű levélben, és egyúttal értesítette a vállalat tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t is.

Kisvári a GVH-nak címzett, az MNV-nek is eljuttatott - és nem sokkal később lapunk által is megismert - bejelentése szerint a török tulajdonú Celebi Ground Handling Hungary többször is kereste a Malév GH-t azzal, hogy a British Airways, az Iberia és az Air Lingus járatait üzemeltető IAG Group, valamint az Alitalia még futó tenderein beadandó árakat az egymással versenyző cégek egyeztessék.

A Celebi visszautasítja a vádakat
Cikkünk megjelenését követően a Celebi lapunkhoz eljuttatott reakciójában kifejtette: a Celebi megfelelő belső protokollokkal rendelkezik, a vállalat a hatályos törvényeknek, előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét. A Celebi határozottan visszautasítja a megalapozatlan állításokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőgépek földi kiszolgálására kiírt tenderekkel kapcsolatban. A Celebi úgy véli, hogy olyan piacon működik, ahol erős a verseny.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK