Kártyával fizet? Komoly változások jönnek

A jelenlegi előírások szerint a bankkártya letiltását megelőzően negyvenötezer forintig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt, ez az összeg hamarosan 15 ezer forintra olvad - írta az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2018. január 5. péntek, 09:52
Fotó: Shutterstock

Január 13-tól hatályosak a tavaly ősszel bejelentett új pénzforgalmi szabályok. Így a jövőben a bankkártya ellopását, eltűnését, bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanezt írja el a jogszabály. Ez azonban csak elsőre tűnhet annyira jónak. Valójában ugyanis a költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is.

Az is roppant előnyös változás, hogy kártya, illetve például az ahhoz tartozó pin-kód ügyfél megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli - írta a portál.

Ráadásul a kártyapótlás díja kisebb lesz. A bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel. Például az OTP-nél ez azt jelenti, hogy a Mastercard standard és Visa classic kártyák pótlásáért a mostani 3629 forint helyett 1,4 ezer forintnál is kevesebbet kell majd fizetni. A letiltási díj viszont ugyanekkor 6,1 ezer forint fölé emelkedik.

Az új szabályokkal bővítik azon esetek körét, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból egyetlen fillért sem terhelhetnek az ügyfelekre. A jelenlegi előírások szerint a tiltást megelőzően 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt. Ez az összeg a jövő héttől már csak 15 ezer forint lehet - olvasható az Azénpénzem.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.01.05 22:07

Miért nem alapítottál bankot?

Elárulom Neked, hogy nekem nulla forintos számlám volt, amíg Matolcsy elvtárs ki nem vetette a a banki műveletekre az adót. Idővel felmondta a szerződést a bank...
Természetesen Matolcsy sem hülye és a Fidesz főnökök. Pontosan, nagyon pontosan tudták, hogy ezzel csak átmenetileg cseszteti a bankokat. Nem is akarta őket bántani, hiszen a bankár oligarchiában vastagon benn van a Fidesz sőt egyre jobban.
Pontosan , nagyon pontosan tudták, hogy a laikus, összefüggéseket át nem látó kisemberek zsebébe nyúlnak bele, akik majd Hozzád hasonlóan a bankokra fognak köpködni, miközben a 100 milliárdos illeték és adóbevétel az állambácsi "nemmegszorító" zsebében landol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.05 14:47

A kibaxott bankok lobbizták ki a számlás fizetés utalást, akkor viseljék a költségeket.
Mi, az hogy bankkártyadíj? Lenyúlás. Nehogymá fizessünk azért, amit kilobbizott.
Nehogymá fizessünk azért, amiért alig fizet.
Mennyi egy bankkártya nyomtatása?
Szemét qrva lehúzó magyarjai!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html