December 23-án átlépte a húszezres határt az idén indított felszámolások száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Rekordot döntöttek, nem is akármilyen mértékben a végelszámolások is, mégis azt gondoljuk, hogy számuk 2012-ben továbbra is növekedni fog - véli Csorbai Hajnalka, a társaság stratégiai igazgatója.

Katasztrofális helyzetben van a kkv-szektor. Idén karácsonyig 20 078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez pedig csaknem 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. Jól jellemzi a helyzetet, hogy 2008-ban egész évben 11 ezer fizetésképtelenségi eljárást regisztráltunk; a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban - tette hozzá a szakértő.

A végelszámolások 70 százalékkal bővültek, többségük felszámolásba fordul

Részben súlyosbítja a helyzetet, hogy idén már csaknem 23 ezer vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett.

Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa - értékelt Csorbai Hajnalka.

Csak a csodában bízhatnak a kkv-k 2012-ben

Mindent egybevetve a romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belső kereslet visszaesett, így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon. Marad hát a csoda, amiben a kkv-szektor bízhat, és persze az öngondoskodás, mert anélkül a csoda sem segít - összegezte a jövő évi kilátásokat az Opten.