Ötszáz kiló kecsegét engednek szerdán a Dunába

Féltonnányi kecsegét telepít a Dunába a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz) a halak napja és a közelgő víz világnapja alkalmából március 20-án az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél - adta hírül az FCSM.
Domokos Erika, 2019. március 18. hétfő, 11:39
Fotó: MTI Fotó - Marjai János

Az utóbbi évtizedben szemmel láthatóan egyre tisztább a Duna vize. Ebben nagy szerepet játszott a teljes körű budapesti szennyvíztisztítás. Ennek köszönhetően a Duna élővilága is megújult. A folyamatot tovább segítve az FCSM és a Főhesz közös akció keretében 500 kilogramm kecsegét telepít a Dunába - írták közös közleményben a szervezetek.

A XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések révén az őshonos tokfélék nagy része eltűnt a Dunából. A kecsege az egyetlen tokfajunk, amely még ma is viszonylag nagyobb állománnyal bír, de a populáció mérete meg sem közelíti az 50-100 évvel ezelőtti nagyságot - írta a Főhesz.

A kecsege a Duna egyik legősibb és legemblematikusabb halfaja. Látva a Duna vízminőségének javulását, a bőséges táplálékszervezetek jelenlétét, a Főhesz - a hosszú távú fajmegőrzési programja keretén belül - a kecsegeállomány pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően az elmúlt három évhez hasonlóan idén is 1500-2000 kilogramm egy éves (30-40 centiméteres) kecsegét telepít a Dunába.

HOZZÁSZÓLÁSOK