Az átfogó fejlesztési projekt keretében a négymilliárd forint állami támogatás felhasználásával megépül a társaság új, zöld fűtőművét befogadó telephelye Kecskemét déli iparterületén, egy öt megawatt teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint a különálló vezetékrendszereket összekötő távvezeték - közölte az MTI szerint Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a két, összesen 3,6 milliárd forint összköltségű EU-támogatású pályázathoz, amelyet 2017-ben nyert el a kecskeméti hőszolgáltató. Ennek felhasználásával a társaság új telephelyén üzembe áll egy húsz megawatt teljesítményű kazán, amely a faapríték mellett városi zöld biomassza hasznosítására is alkalmas.

Szintén ebből a forrásból valósul meg a Szultán utcai telephelyet a Nyugati Városkapu térséggel összekötő távvezeték, amelynek köszönhetően létrejön az újabb nagy fogyasztók távhőre kapcsolódását is lehetővé tevő kecskeméti távhőgyűrű.

A kormány elsődleges energiapolitikai célja, hogy a fogyasztók jó minőségű, biztonságosan rendelkezésre álló, megfizethető és tiszta energetikai szolgáltatásokhoz jussanak - mondta az MTI szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kecskeméten.

A kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani, amelyet a kormány a világpiaci áremelkedések ellenére is fenntart, és biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokért - véli a miniszter.

Magyarországon még mindig nagyjából 200 ezer olyan távfűtéses lakás van, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható. Az Otthon melege program jelenleg is nyitott alprogramjának keretében okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére van lehetőség.

Palkovics szerint a kormány energiapolitikájának fontos eleme a rezsicsökkentés mellett, hogy a hazai energiaellátás biztonságos legye, ugyanakkor mérséklődjön az ország energiafüggősége. Ennek érdekében született az a döntés, hogy az atomenergia továbbra is a magyar energiamix egyik jelentős eleme marad. Ez nagyjából a Magyarországon felhasznált elektromos energia negyven százalékát biztosítja. További negyven százalék elérhető a napenergiát hasznosító megújuló energiaforrások alkalmazásával. Eddig 2700 megawatt naperőmű telepítésére adott ki az energiahivatal engedélyt, amelyek várhatóan 2022-ig megépülnek. A kormány célja azonban további 3000 megawatt kapacitás kiadása - írta az MTI.