Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A határidő keddi lejártával így több száz állami, önkormányzati vagy közalapítványi többségi tulajdonban lévő cég vezetőjének javadalmazása válik nyilvánossá - írja a Népszabadság.

Az érintettek közé tartoznak a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottsági tagok, a munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, továbbá az elkülönült szervezeti egységet vezető, valamint az egyes dolgozók tevékenységét irányító munkavállalók.

A nyilvánosságra hozandó adatok közé tartozik minden pénzbeli juttatás, és a végkielégítés, valamint a felmondási idő is. Az előírt adatokat szeptember 15-ig kell hozzáférhetővé tenni a cég internetes honlapján - két évig ezeket az információkat nem lehet eltávolítani onnan.

A Hewitt Humán Tanácsadó évente elkészített felmérése szerint a 25 és 50 milliárd forint árbevételű cégeknél a vezérigazgatói pozícióban lévők átlagos bruttó keresete évi 32,8 millió forint. A beosztottak (titkárnő, könyvelő, asszisztens) bruttó 2,9-3,2 millió forintot vihettek haza évente, ami nagyjából tízszeres különbség.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tavalyi tanulmánya szerint az ügyvezetők éves alapbérének átlaga 17,38 millió forint volt, míg a fizikai munkásoké 1,775 millió.

A Hay Group nagyvállalati ügyfelei számára évente méri a felső vezetői fizetéseket. A felmért csoporthoz tartozó vállalatok túlnyomó többségének éves árbevétele meghaladja a 10 milliárd forintot, 30 százalékuk pedig éves 100 milliárd forint feletti árbevételt realizál. Az ebbe a körbe tartozó vezetők fix bére átlagosan bruttó 2-5 millió forint havonta.

Ágazati lebontásban a bankok és a vagyonkezelő cégek menedzserei keresnek a legjobban, utána a gáz- és az olajcégek vezetői következnek a sorban.