Kedvezményes hitelből vesz mozdonyokat a GYSEV

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 40 millió euró (12,5 milliárd forint) hitelt ad a GYSEV Zrt.-nek új villamos mozdonyok vásárlására - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a vasúttársaság.
MTI, 2016. július 19. kedd, 14:41
Fotó: Napi.hu

Az erről szóló szerződést kedden írták alá. A GYSEV Zrt. idén áprilisban írt ki ajánlattételi felhívást öt villamos mozdony beszerzésére, a jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményétől függ, hogy a hitelkeretből mekkora összeget hív majd le a GYSEV Zrt.

A tervek szerint a vasúttársaság két darab kétáramnemű, dízel segédhajtással is ellátott, valamint három darab háromáramnemű mozdonyt vásárol, ugyanakkor a közbeszerzési eljárás lehetőséget biztosít további négy, legalább kétáramnemű jármű beszerzésére.

A megállapodás értelmében a magyar állam 80 százalékos garanciát vállal a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre, a fennmaradó 20 százalékra az OTP Bank vállal hitelgaranciát.

A kölcsön hozzájárul az Ausztria és Magyarország közötti kulcsfontosságú határszakaszon a vasúti infrastruktúra hatékonyságának fejlesztéséhez, egyúttal erősíti a fenntartható személy és teherszállítás versenyképességét, és növeli a vonzerejét - mondta Baranyay László, az EIB közép-európai hitelezésért felelős elnökhelyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK