BUX
39138

Kedvezőtlen a pályázati szünet

A bankok egy része máris jelentős érdeklődést érzékel az új Széchenyi terv kapcsán főleg a kkv-k részéről, ugyanakkor a beruházási tervekre kedvezőtlen hatással van, hogy több hónapon át nincsen pályázható forrás.

B. Varga Judit, 2010. augusztus 6. péntek, 19:42

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A januárban induló Széchenyi terv a Budapest Bank (BB) szakértőinek véleménye szerint jelenleg még nem tartalmaz minden részletet ahhoz, hogy a várható érdeklődés megjósolható legyen. Mint hozzátették: a megjelent hét program nem mutat jelentős eltérést a jelenlegi új Magyarország programtól; úgy vélik, annak vállalkozásfejlesztési része számíthat leginkább érdeklődésre.

A bank ügyfélkörében (kis- és középvállalkozások) mindenképpen érdeklődésre számít a program iránt, amennyiben - tették hozzá - a Széchenyi tervben az Új Magyarország fejlesztési tervhez hasonló kedvező feltételek állnak majd rendelkezésre.

Bencsik Judit, a Citibank termékmenedzsere is úgy látja, kis- és középvállalati ügyfeleik számára és a szektorhoz kapcsolódó banki lehetőségek szempontjából egyaránt a vállalkozásfejlesztési és a foglalkoztatási programok lehetnek a legvonzóbbak. Előbbiben - fejtette ki - a bürokrácia csökkentése, az uniós források felhasználásának egyszerűsítése, az önkormányzati szerepvállalás átalakítása, az adóterhek csökkentése és a beruházásösztönzési törekvések különösen fontosak.

Bencsik szerint ezeket a célokat kiegészítve a foglalkoztatáspolitika átalakítása és az újszerű munkahely-teremtési célok szintén olyan alapvetések, amelyek következetes megvalósításával a kkv-szektor gazdaságunk igazi motorjává válhat.

Az ügyfeleink körében - mondta el Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója - egyértelműen komoly az érdeklődés. Az új pályázati lehetőségek (tervek) elsősorban a környezetvédelem, az energetika és az egészségügy területén működő cégek fantáziáját mozgatta meg. (Lovas szerint egyébként érdemes figyelni arra is, hogy számos autóipari beszállító már kapacitásbővítést tervez a jövő évre, amelyet aláírt szerződésekkel is alá tudnak támasztani.)

A Commerznél úgy látják, hogy nagyok az elvárások is, s a cégek számára az egyik legfontosabb dolog a kiszámíthatóság lenne. Mindazonáltal - tette hozzá az igazgató - már most is érzékelik, hogy számos cég beruházási tervei számára kedvezőtlen hatással van, hogy több hónapon át nincsen pályázható forrás, s így a jövő évre kell halasztaniuk az idei évre tervezett fejlesztéseket, ami sajnos kedvezőtlenül hathat egyes megrendelésállományokra is.