Kekeckedett a hatóság Karácsonyékkal a Lánchíd-tender kiírásánál

Az Közbeszerzési Hatóság sokallta a 10 éves referenciaidőszakot, amit a Lánchíd felújítására kiírandó közbeszerzési felhívásban megjelölt az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési Központ, azt 8 évre csökkentette. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az idő sürget, így a hatóság módosítását elfogadja a BKK, de megjegyezte, hogy az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, ami beleszámíthatna a cégek referenciáiba.
Domokos Erika, 2020. augusztus 4. kedd, 13:41
Fotó: Getty Images

A kormánylap Magyar Nemzet hétfőn a budapesti Fidesz Facebook-oldalára hivatkozva arról írt, hogy a Közbeszerzési Hatóság (KH) tartalmi hibák miatt visszadobta a BKK Lánchíd felújítására szóló közbeszerzési felhívását, így szerintük több mint fél év késlekedés után sem sikerült szabályos tartalmú közbeszerzést kiírni a főváros vezetésének.

A Fidesz és a lap azt nem tette hozzá, hogy a KH jogszabályi feladata a hirdetményellenőrzés, és rendszeresen módosítást kérnek az ajánlatkérőktől, és azt sem részletezték, hogy mik azok a tartalmi hibák, amelyek nem feleltek meg a Lánchíd közbeszerzési dokumentumával kapcsolatban a KH-nak.

Az ügyre Karácsony Gergely főpolgármester szintén Facebook-bejegyzésben reagált kedden.

A főváros versenyt akar az induló cégek között

"A BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására" - olvasható a főpolgármester posztjában.

"A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja" - írja Karácsony Gergely.

A kormány nem adott pénzt

A főpolgármester a bejegyzésében arról is ír, hogy a kormány februárban ugyan megígérte, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról (ami korábbi közlés szerint 6 milliárd forint lenne).

A Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk

- írta Karácsony Gergely.

A BKK július 24-i közleménye szerint eredményes közbeszerzési eljárás esetén a hídrekonstrukció 2021 tavaszán indulhat és 2023-ra fejeződhet be. A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, amit a fővárosi önkormányzat saját forrásból, részben hitelből, valamint a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

PGuszti, 2020.08.04 16:28

A közbeszerzési hatóságnak igaza van. "A közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról" című 321/2015 (X.30) kormányrendelet 21. (2) pontja szerint
"Az ajánlattevőnek és a részvételre jelentkezőnek a szerződés teljesítéséhez szükséges műszaki, illetve szakmai alkalmasságának igazolása építési beruházás esetében előírható

a) az eljárást megindító felhívás feladásától - nem hirdetménnyel induló eljárásokban megküldésétől - visszafelé számított öt év legjelentősebb építési beruházásainak ismertetésével; az ajánlatkérő köteles az öt év teljesítését figyelembe venni, azonban ha a megfelelő szintű verseny biztosítása érdekében szükségesnek ítéli, az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívás feladásától (megküldésétől) visszafelé számított nyolc évben teljesített építési beruházásokat is figyelembe veheti, feltéve, hogy ezt az eljárást megindító felhívásban jelezte;
"
Miután a felújított Margit hidat 2011. dec. 20-án adták át, ezért 2019. dec. 20. után megszűnt a lehetősége annak, hogy a Margit híd legyen az ajánlkozó referenciája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.08.04 16:11

Napjainkban a gazdasági intézményrendszerek között az egyik legkártékonyabb a közbeszerzés. A deklarált beszerzői védelem helyett mai szabályrendszerének gyakorlati funkciója ipartámogatás, az olcsó és hatékony megoldások ellehetetlenítése, számtalan fölösleges költséggel, hatékonyság és minőségcsökkentő, olykor esztelen, bürokráciával. Ez egyaránt igaz a nemzeti és az uniós közbeszerzésekre is. Jó volna eredeti funkcióját visszaállítani, ami a lehető legkedvezőbb megrendelői pozíciót jelentené.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html