"Kelet-európai módszereket vetettek be a Mol ellen"

A Molnál két éve hiányzik a "növekedési sztori", az a legfontosabb, hogy ezt visszakapják - nyilatkozta Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottságának elnöke a Forbes magyar kiadásának januári számában.
MTI, 2014. január 2. csütörtök, 15:41
Fotó: Napi.hu

A felügyelőbizottsági elnök többek között kitér arra, hogy cég fókusza az elmúlt két évben Horvátország felé fordult, de ez idő alatt a Mol átment egy nagy átalakításon is.
A Mol horvátországi szerepvállalásáról Mosonyi György kijelentette: "a horvátok most vissza akarják forgatni az idő kerekét. Két dolog találkozik: van egy politikai lózung és egy üzleti érdeksérelem. Ezenkívül az INA hatalmas kifizető hely volt, és rengeteg ember élt az előnyeiből".

Az FB-elnök hozzátette, "kommunikációs erőfeszítésekbe" kezdenek, nehogy a Molon maradjon a korrupció gyanújának bélyege, mert teljesen megalapozatlan lenne. Hozzátette: abszolút rossz manőver lett volna, ha Hernádi Zsolt a vádaskodások hatására félreáll, szinte elismerte volna a vádakat.

"Kelet-európai módszerekkel állunk szemben, és azokra kell a megfelelő válaszokat megtalálnunk" - mondta az FB-elnök.

A januári horvát tárgyalásokra a Mol háromfős delegációt küld. Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója vezeti majd, és tagja lesz Világi Oszkár, a Slovnaft és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója - derül ki az interjúból.

Mosonyi György megerősítette: a Mol kész az INA eladására is. "Ha nem tudunk megállapodni az együttműködés ésszerű kereteiben, akkor ezernyi lehetőségünk van máshol befektetni a pénzünk. Inkább megyünk az Északi-tengerre, és veszünk ott mezőket".

Mosonyi szerint az sem veszély, ha oroszoknak adnák el az INA-t. "Nem lenne különösebb kihívás egy újabb orosz szomszéd. Így is, úgy is körbe vagyunk véve, ez már nem oszt, nem szoroz" - vélekedett.

Az egykori Mol-vezérigazgató saját befektetéséről is beszélt. Tavaly év végén 15 ezer Mol-részvényt adott el. Ez jelentős mennyiség, összesen 40 ezer részvénye maradt. "Befektettem egy vállalkozásba, ezért volt szükségem tőkére" - fogalmazott az ügyletről.

HOZZÁSZÓLÁSOK