Elkezdődhet a Keleti pályaudvar átépítése

Megkezdődhet az utascentrum építése az évente közel 11 millió embert fogadó, 137 éves Keleti pályaudvaron, mert eredményes a nyílt kiviteli közbeszerzési eljárás, és a kialakításhoz szükséges források rendelkezésre állásáról is megszületett a kormánydöntés - írja közleményében a MÁV a közel 1,6 milliárd forint értékű beruházásáról, melyet részben uniós forrásból fedeznek.
Szabó Dániel, 2021. január 15. péntek, 12:23
Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. - Az utascentrum látványterve.

Hamarosan indulnak az előkészületi munkálatok és a kivitelezés tavasszal kezdődhet a Keleti pályaudvaron. A várhatóan év végéig tartó munkákat követően, a fejlesztés az utasok eddiginél komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé: egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljáró szint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften. A MÁV szakemberei által megtervezett és a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködve előkészített, közel 1,6 milliárd forint értékű beruházás a kormány és az Európai Unió finanszírozásával valósulhat meg - írja a MÁV.

Az akadálymentesített utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével jár. A 200-250 négyzetméteres ügyféltérben 9 új pénztári és 2 új ügyfélszolgálati pultot alakít ki a vasúttársaság, amelyek közül az egyik mozgássérült munkavállalók számára lesz kialakítva.

További cél, hogy csökkenjen a menetjegyváltási idő a Keleti pályaudvaron ezért az utasok gyorsabb kiszolgálásához ügyfélhívó irányítja majd a megfelelő munkaállomáshoz a várakozó utasokat. A pályaudvaron 18 jegykiadó automata is lesz, többségük az utascentrumban és környékén válik elérhetővé. Az ügyféltérben központilag vezérelt, modern és látványos utastájékoztatási kijelzőket helyeznek el, és a pályaudvaron megszokott hangosbemondó is informálja az ügyet intéző vagy vonatindulásra váró utasokat.

Az új ügyfélcentrum látványterve.
MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Mozgólépcső és lift is épül annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen és akadálymentesen közelíthessék meg a metrót és a peronokat. Valamint létesítenek csomagmegőrzőket is.

A közel 1,6 milliárd forint értékű beruházást a kormány és az Európai Unió Kohéziós Alapja társfinanszírozza; a munkákat a HC Építő Kft. és a Variabau Vegyesprofilú Építőipari és Kereskedelmi Kft. végzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.01.15 17:38

@DrNemoda: És mikor fogják felújítani a Felcsúti úttörővasutat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.01.15 15:23

Ez egy pénzbánya ! Pár évente mindig fel kell újítani, mi mindig lelkesen tapsolunk. Mondjuk ki egyszer, hogy aki még egyszer hozzányúl a Keleteihez, azt megszalasztjuk Szolnokig ! Építsen magának egy új terminált ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html