Keletre tekintenek a leggazdagabb magyarok

Már nem a magyarországi, hanem a határon túli befektetések döntik el, hogy ki hol végez a leggazdagabbak listáján – ez a legfontosabb üzenete a NAPI Gazdaság kiadványának.
NAPI, 2007. október 4. csütörtök, 06:10
Fotó:

A többségre jellemző, hogy keleti, délkeleti irányba kezdett terjeszkedni. A legnagyobb tervekkel a TriGránit állt elő, a Demján Sándor nevével fémjelzett ingatlanfejlesztő cég Pozsony után a régió szinte összes országában piacra lépett. Románia, Szlovénia, Horvátország fővárosában bevásárló- és szórakoztató központot hoz létre a társaság, s ezekben a hetekben adják át a kolozsvári Polus Centert. A montenegrói tengerparton, Ulcinj közelében előkészületben van egy nagyszabású szálloda- és lakásfejlesztésük. A leggyorsabban azonban az orosz piacon terjeszkedik a TriGránit. Jelen van már a cég Szentpéterváron, Moszkvában, szeptember közepén pedig 50 százalékos tulajdont szerzett az Oroszországban számos bevásárlóközpont-projektet megvalósító Torgovij Kvartalban, s keresi a további lehetőségeket a kisebb orosz városokban.

A Futó Péter kezében lévő Futureal-csoport lakásfejlesztő cége, a Cordia sem állt meg a határon, Bukarestben fogott hozzá egy több mint 4 milliárd forint költségű lakóparkfejlesztéshez. A várhatóan 2009-re elkészülő, 125 lakóotthont magában foglaló Cordia Residence mellett a társaság újabb lehetőségeket keres Romániában s fontolgatja a bulgáriai és csehországi piacra való belépést is.

Leisztinger Tamás szállodafejlesztéssel tette le a névjegyét az Adriai-tenger montenegrói partszakaszán. A milliárdos érdekkörébe tartozó Hunguest Hotels többek között a Herceg Noviban található négycsillagos Hunguest Hotel Sun Resortban várja a vendégeket. Ugyancsak az Adriában látott fantáziát Vitézy Tamás és Kerekes László. A két üzletember kezében lévő cégcsoport a közép-dalmáciai Tribunjban és a Primosten melletti Kremikben kikötőt működtet, továbbá több szállodája is van a tengerparton.

Ami az ingatlanokat illeti, a Csányi Sándor vezette OTP Bank is jelen van ezeken a területeken. A környező országokban megvásárolt bankok beolvasztásával párhuzamosan a bankcsoport vizsgálja az ingatlanfejlesztésben rejlő lehetőségeket. Horvátországban az OTP Ingatlan Rt. elsősorban Brac szigetén és Split környékén tervez építkezéseket. A tervekben 50-60 lakásos társasházak megépítése szerepel, átlagosan 50-60 négyzetméteres alapterülettel.

HOZZÁSZÓLÁSOK