Évről évre minden 10. egyéni vállalkozó kénytelen bezárni vállalkozását, a vállalkozási forma népszerűsége ugyanakkor érdekes módon töretlen, számuk folyamatosan növekedik, és év végén várhatóan újabb rekordot jegyezhetünk fel - idézi a társaság közleménye Pertics Richárd céginformációs igazgatót. Lassan 5 éve tart a hazai cégstruktúra konszolidációja, a cégek száma folyamatosan csökken, várható élettartamuk növekszik, ugyanakkor ezek a folyamatok látszólag nem jutottak el az egyéni vállalkozókig.

2015 után várhatóan 2016-ban is rekordmennyiségű egyéni vállalkozó kap működési engedélyt, ezzel idén is 50 ezer fölé fog emelkedni a frissen induló egyéni vállalkozók száma, év végére pedig összesített számuk elérheti a 430 ezret. Egyéni vállalkozók száma évenként.

Hasznos társasági forma, de...

Magával az egyéni gazdasági formával önmagában nincs is probléma, számos sikeres egyéni vállalkozó működik ma Magyarországon, ugyanakkor ekkora volument nehéz valódi gazdasági érdekkel indokolni - értékel az Opten szakértője.

Egyes ágazatokban kimondottan indokolt is lehet ez a gazdasági forma, hiszen számos tanácsadó, ügynök, vagy oktató dolgozik teljesen önállóan, de az általános elterjedtségnek vélhetően egyéb okai is lehetnek. Az egyéni vállalkozások magas számát nagy részben az is eredményezi, hogy ennek a vállalkozási formának aránylag egyszerű az indítása, az üzemeltetése és a megszüntetése is. Szintén sokaknak jelent egyszerű megoldást olyan esetekre, ha mellékállásban szeretnének foglalkozni valamivel - mondja Pertics Richárd.

A trükköz melegágya is

Sajnos ugyanakkor pont ez okozza az egyik legnagyobb problémát is, az egyszerűség és átláthatatlanság egyes esetekben a szürkegazdaság melegágyává válhat. Ráadásul az egyéni vállalkozás az egyik legkockázatosabb vállalkozási forma, hiszen a magánszemély felelőssége jóval szélesebb körű, mint például a korlátolt felelősségű társaságok esetében.

A sok mikro árbevételű egyéni vállalkozó azért nem nevezhető teljesen általánosnak, vannak szép számban olyanok is, akik a cégekkel is komolyan felveszik a versenyt. Közel 200 olyan egyéni vállalkozás van például, amely 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik.

Összességében az egyéni vállalkozásoknak megvan a helye egy gazdaságban, alapításuknál azonban érdemes a magánszemélyeknek alaposan utánajárni a felelősségi kérdéseknek, a partnereiknek pedig a kockázatokat alaposan mérlegelni - mondja az Opten szakértője.