A KSH kedden közölt adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások az idén a második negyedévben 0,6 százalékkal mérséklődtek, éves összehasonlításban 4,9 százalékkal csökkentek, az első félévben pedig 5,5 százalékkal voltak alacsonyabban az egy évvel korábbinál. Az előző negyedévben, szerényen ugyan, 0,5 százalékkal, de növekedtek a beruházások negyedéves összevetésben.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok vegyes képet mutatnak: míg a feldolgozóiparban megindult a növekedés, az ingatlan beruházások tragikus képet mutatnak. A negyedéves csökkenés annak ellenére kellemetlen meglepetést okozott, hogy az ingatlan beruházások visszaesésének mértéke sejthető volt. A feldolgozóipari beruházások növekedését kedvező jelnek értékelte, a szállítás, raktározási ágazat visszaesésére azonban nem számított az elemző.

Az ingatlan beruházások Suppan Gergely szerint már most is tragikus mélyponton vannak és nem várható a mutató gyors javulása sem. A második negyedévi nagy visszaesésben ugyanakkor szerepe volt az áfaszabályok tavaly félévi változásának, amely miatt sok ingatlan értékesítését hozták előbbre. Így a tavaly második negyedévi bázis magas volt, a harmadik negyedévben ennek megfelelően csökken a bázis, így relatíve jó teljesítményt mutathatnak az ingatlan beruházások. Ezek azonban mit sem változtatnak azon a tényen, hogy az építkezések stagnálnak és a kiadott engedélyek száma alapján a jövő sem túl biztató.

Kedvezőnek nevezte az elemző az oktatási beruházások jelentős növekedését, de ez kis súlyú a nemzetgazdasági beruházások között. Suppan Gergely emlékeztetett arra is, hogy a második negyedévben néhány egyedi nagyberuházás, például a Mercedesé javította az összképet.

A kilátások vegyesek, a beruházások alakulása nagyban függ attól az elemző szerint, hogy az Új Széchenyi Terv mennyire lesz képes ösztönözni a beruházásokat, illetve a belföldi megrendelésállományt, valamint attól, hogy ennek pozitív hatását mennyire csökkenti a bankadó.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint sem biztató a jövő, a második félévben már a stagnálás is pozitív eredménynek tekinthető. Jövőre néhány nagyobb beruházás, az Audi és a Mercedes is emelheti a volument, a tartós növekedéshez azonban a kereslet bővülésére van szükség.

Az első félévben a feldolgozóipari beruházások a növekvő exportot szolgálták, egyelőre kapacitásnövelésre nincs szükség. Az elemző szerint a következő negyedévekben még nem várható nagy csoda, különösen az ingatlan- és építőipari beruházások kilátásai rosszak.