Kellene pénz, de csak a túlélésre

Bár a mikro- és kisvállalkozások több mint fele látja úgy, hogy saját erőn felüli pénzforrásra lesz szüksége az elkövetkező egy évben, a többség nem fejleszteni akar, hanem csak a túlélésért szeretne pénzt szerezni – derül ki a BellResearch által a Budapest Bank számára készített kutatásából.
NAPI, 2013. március 13. szerda, 10:08
Fotó: Napi.hu

A felmérés szerint a 300 millió forint alatti éves nettó árbevételű mikro- és kisvállalkozások több mint fele stagnál, ötöde pedig hanyatlik saját megítélése szerint. Éppen ezért szeretnének plusz forrást bevonni a következő egy évben, ugyanakkor beruházni csak a cégek alig több mind harmada tervez a következő 12 hónapban. Ezt azonban túlnyomó többségük önerőből oldaná meg, mindössze negyedük venne igénybe uniós vagy állami támogatást, és csak minden hetedik vállalkozás fordulna pénzintézethez forrásért. A tartózkodás egyik fő oka - ami leginkább az 50 millió forint nettó éves árbevétel alatti legkisebbeket jellemzi - az, hogy több mint harmaduk semmilyen fedezet nem tud biztosítani egy esetleges hitelfelvételhez. A fennmaradó kétharmad közül pedig sokan a magántulajdonban levő ingatlant kényszerülnének felajánlani.

Bár beruházások nélkül nehéz fenntartani a versenyképességet, a kisvállalkozások 43 százaléka új ügyfelek megszerzésében látja a válságból a kiutat, 20 százalék említette az új piaci szegmensek meghódítását, 18 százalékuk pedig termék, vagy szolgáltatás innovációban látja a továbblépés kulcsát.

HOZZÁSZÓLÁSOK