A kormány egy tavalyi rendeletben biztosított 3,5 milliárd forintot rendkívüli kiadásokra a városnak, az pedig a helyi húsüzem munkahelyeinek megmentése érdekében kész lenne akár 2 milliárd forintot is a célra fordítani.

A város elsődleges célja az, hogy az 900 ember, akiknek megélhetése a húsipari cégtől függ, a jövőben is munkából tartsa fenn családját segély helyett - mondta Szita Károly, a város polgármestere, aki az elmúlt hetekben számos tárgyalást folytatott a cég vezetőivel, dolgozóival és beszállítóival, s a kaposváriak támogatását is kérte a döntéshez. A telefonos lekérdezés alapján elmondható: a város polgárainak 97,2 százaléka egyetért azzal, hogy tulajdonrész-vásárlással segítsen Kaposvár.

Szita Károly polgármester mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a város abban az esetben vásárolna kétmilliárdért tulajdonrészt a cégben, ha annak tulajdonosai is legalább egymilliárd forintnyi tőkeemelést hajtanak végre. A további feltételek között szerepel, hogy a beszállítók követeléseik egy részéért szintén tulajdont szerezzenek a vállalatban. További kérés, hogy a Kométa a vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával a gyár bővítéséről, amely lehetővé tenné újabb munkahelyek létrehozását. A város tulajdonosként természetesen beleszólást és döntési jogosultságot is kér a vállalat irányításában.

A polgármester szerint már folynak az intézkedésekhez szükséges jogi előkészületek, és a Kométa 99 Zrt. felértékelése is. Jövő héten pedig Kaposvár közgyűlése is dönthet az ügyben. Arról egyelőre nincs hír, hogy a cég tulajdonosai vállalják-e a feltételeket, vagy hogy a beszállítói mekkora arányban mondanának le követeléseikről.

Ismeretes, hogy 2012 végén az állam több bajban lévő húsipari cég telephelye szerint illetékes önkormányzat számára is milliárdos nagyságrendű támogatást nyújtott, amelyet a helyhatóságok túlnyomórészt a cégek megsegítésére fordítanak. Pápa 1,5 milliárd, Kaposvár 3,5 milliárd, míg Gyula 1,8 milliárd forintot kapott. Összehasonlításképp érdekes megjegyezni, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében mindössze 2,6 milliárd forintot különítettetek el a kormány által is elfogadott sertésstratégia 2013 évi feladatainak megvalósítására.