Levélben fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, hogy szülessenek meg azok a döntések, amelyek biztosítják a magyar kisüzemi sörfőzdéknek a szabad piacra lépés és a tisztességes piaci verseny feltételeit a HoReCa (szállodák, éttermek, kávéházak - szerk.) szektorban.

Erre reagált szerdán a Magyar Sörgyártók Szövetsége, amely utal egy 2015-ös GVH-döntésre. A versenyhivatal akkor arra kötelezte a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t, a Borsodi Sörgyár Kft.-t és a Dreher Sörgyárak Zrt.-t, hogy csökkentsék a vendéglátóipari egységeknél lekötött értékesítési mennyiséget.

A GVH a társaságok vállalásai alapján kötelezettségként írta elő, hogy a Heineken, a Borsodi és a Dreher két lépcsőben, 2017 végéig összesen közel 20 százalékkal csökkentse az egyes vendéglátó-ipari egységek számára kizárólagosan (tehát más sörgyártó termékét akadályozva) értékesített sör mennyiségét.

A vállalásban szereplő csökkentések eredményeképpen a versenytől elzárt piacrészek a Heinekennél kb. 4 százalékkal, a Borsodinál és a Drehernél kb. 5-5 százalékkal csökkennek 2017 végére. Azaz, az együttes lekötések által elzárt piacrész mérete összességében 43-44 százalékról mintegy 30 százalékra esik vissza, lehetővé téve az alternatív sörgyárak (ide értve a kisüzemű sörfőzdék) piacra lépési esélyének növelését Magyarországon.

A GVH két határidőt határozott meg 2017. és 2018 január végét, amikor értesíteniük kell a GVH-t a kötelezettségvállalásaik teljesítéséről. Az első határidőt a gyártók tartották, a vállalásoknak teljes mértékben eleget tettek - közölték.

A kisüzemi főzdések időzítése nem véletlen, hiszen a kormány olyan kirohanást intézett a Heineken ellen, hogy az még a nemzetközi sajtó figyelmét sem kerülte el.

Mit ismert, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be Lázár János és Semjén Zsolt. A kormány már sokszor egyértelművé tette, hogy a Heineken és az Igazi Csíki Sör romániai vitájában utóbbi mellé áll.