Július első napján lép hatályba a kéményseprési törvény, ennek a végrehajtási rendeletét tette közzé a belügyminiszter a kormány honlapján.

A törvény szerint a sormunkában végzett ellenőrzés - ez az, amikor a családi házakat és társasházi lakásokat végigjárják a kéményseprők - ha az első két értesítés nyomán elvégezhető a munka, akkor ingyenes. Ha szükséges harmadik értesítést küldeni, vagy cég is be van jelentve - telephelyként - a lakásba, akkor viszont mindenképpen fizetni kell.

A díj attól függ, hogy csak ellenőrzést végez a kéményseprő, vagy pedig felülvizsgálatot tart. Az ellenőrzést - fő szabályként - évente kell elvégezni, kivéve ha gázkészülék, vagy pedig zárt égésterű tüzelőberendezést kötöttek a kéményre. Ekkor elég kétévente ellenőrizni a kéményt. A műszaki felülvizsgálat pedig négyévente esedékes.

És mennyibe kerül mindez? A tervezet melléklete tartalmaz egy táblázatot, amely a kémény típusához határozza meg a munkaráfordítási egységet. Alapesetben sem az ellenőrzés, sem a felülvizsgálat nem tesz ki egy teljes egységet. Az egység díja pedig sormunkánál - amennyiben az fizetős - nettó 2 ezer, míg a felülvizsgálatnál nettó 4 ezer forint. Ezeket az összegeket évente, a KSH inflációs indexével kell emelni.

A törvény szerint a lakosságnál önkormányzati közszolgáltató, vagy ha ilyen nincs, akkor a katasztrófavédelem látja el a kéményseprési feladatokat. A közületeknek viszont továbbra is a privát szolgáltatók dolgoznak. Számukra írja elő a belügyminiszter azt, hogy kéményseprési szolgáltatást az a cég végezhet, amely legalább egy kéményseprő mestert és legalább egy kéményseprő szakmunkást alkalmaz, teljes munkaidőben. Nekik és részt kell venniük minden évben egy legalább 16 órás ismeret felújító és továbbképző tanfolyamon. Ezt felsőfokú végzettségű kéményseprő mester tarthatja. A betanított munkás csak tisztíthatja a kéményt, de előtte kéményseprő mester mellett 3 hónapig kell betanulnia.