Keményen kritizálják Orbánék új tervét

A Magyar Reklámszövetség elutasítja és diszkriminatívnak tartja a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek reklámtevékenységéről tervezett új szabályozást. A kormány maximalizálná a hirdetési keretüket, valamint reklámnak minősítené a láncok által üzemeltetett ingyenes buszjáratokat.
Szabó Dániel, 2017. március 9. csütörtök, 09:39
Fotó: Napi.hu

Szerdán derült ki, hogy az elmúlt hetek élelmiszerbotrányára hivatkozva - miszerint a magyar fogyasztók rosszabb minőségű terméket kapnának, mint a nyugat-európaiak - a kormány egy olyan törvénymódosítást tervez, amellyel megsarcolná a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat. A vegzálására kitalált javaslatcsomagtól többek között azt várják, hogy évi 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól a parkolásért.

Azt is megszabnák, hogy a multinacionális élelmiszer-kereskedők mennyit költhetnek reklámra. A tervek szerint a reklámtörvényt úgy módosítanák, hogy az napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek a bevételüknek maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámra. A legérdekesebb viszont az, hogy reklámnak minősülne, ha egy lánc ingyenes buszjáratot üzemeltet.

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) szerint ez a szabályozási tervezet durva és indokolatlan beavatkozás a normál piaci folyamatokba - kritizálja közleményében a kormány várható lépését a szövetség. Az MRSZ elutasítja a módosítást, mivel a napi fogyasztási cikkeket árusító kereskedelmi egységek ilyen mértékű szabályozása diszkriminatív, továbbá egyáltalán nem segíti elő a kisebb üzletek versenyhátrányának csökkentését.

Állítják, hogy az esetleges korlátozás csökkentené a reklámok multiplikátor hatását, a reklámszabadság serkenti a gazdaságot, így annak korlátozása nemzetgazdasági szinten is károkat okozhat. Az MRSZ szerint minden reklámra költött 1 forint 6 forinttal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez, az egyik legjobb befektetésnek számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.09 13:50

Megint lesz egy törvény, megint megtámadják, megint hatályon kivül kell majd helyezni, megint fizetnünk kell érte.

Megint mi, nem a hülyék, akik megint lábbal tiporják a jogot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2017.03.09 13:29

A jelenlegi politikai vezetés még csak nem is ugatja a közgazdaságot. Haványlila gőze sincsen egyik vezetőnek sem a piac és a gazdaság működéséről. Azt gondolják, hogy ha toppantanak a lábikójukkal, akkor majd minden úgy fog működni, ahogyan akarják. Még ha - amire erős a szándékuk - rabszogákat is nevelnek a gyermekekből és nemsak délkelet felé, hanem körben vasfüggönyt is építenek a magyar határokra, továbbá ha a saját családjaik és a csicskát/szpáhik/csinovnyikok kezébe adnak mindent, a földtől kezdve a boltokig, akkor sem fog működni a dolog hosszabb távon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html