Kenyéráremelés? Ehhez a Tescónak és társainak is lesz néhány szava

Megbeszélést szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Pékszövetség és a kiskereskedelmi láncok részvételével a sütőipar helyzetéről. A Pékszövetség szerint a munkaerőköltség növekedése miatt elkerülhetetlen a kenyér árának rendezése. A találkozón megjelent néhány nagy kiskereskedelmi lánc – a CBA, a Coop és a Tesco képviselete is
K. Kiss Gergely, 2017. február 2. csütörtök, 15:37
Fotó: Napi.hu

A február 2-án rendezett megbeszélésen Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója elmondta: hosszú évek óta nehéz helyzetben van a sütőipar, a vállalkozások eredménye elmarad az - amúgy is alacsony eredményességű - élelmiszer-ipari ágazat számaitól - olvasható a NAK közleményében.

A sütőipari vállalkozások árbevétel-arányos bruttó jövedelmezősége két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztések, korszerűsítések végrehajtását. Elmondta: sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

A megbeszélésen részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki szerint fontos, hogy mihamarabb rendeződjön a sütőipar helyzete. Ellenkező esetben félő, hogy nő a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy a termékek minőségének romlásával kell számolnia a fogyasztóknak.

Jöhet az egyeztetés

A megbeszélésre meghívást kapott valamennyi kiskereskedelmi áruházlánc, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát a találkozón, az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny Market, a Reál és a Spar referensei nem vettek részt az eseményen. A résztvevő áruházláncok részéről elhangzott, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra.

Más élelmiszer-ipari ágazatok is hasonló helyzetben vannak, hiszen a munkaerő-költségek náluk is jelentős mértékben emelkedtek - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Egyúttal eredményesnek ítélte a találkozót, és pozitívan értékelte a megbeszélésen részt vett áruházláncok konstruktív hozzáállását. Az Eurostat adatai szerint 1 kilogramm fehér kenyér ára az unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon csupán 0,88 euró; ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára.

A hazai sütőiparban körülbelül ezer vállalkozás működik, a szakágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer főt foglalkoztat. Az egy főre eső éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm körül alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK