El akartak venni egy céget tulajdonosától - felfüggesztett börtönnel megúszták

Egy közbeszerzési eljáráson résztvevő, személyszállító cég ügyvezetőjét próbálták meg rávenni cége átadására. Első fokon elítélték a vádlottakat, az elsőrendű vádlott felfüggesztett börtönnel megúszta.
Domokos Erika, 2019. február 7. csütörtök, 09:46
Fotó: Stocksnap

A vádirat szerint egy személyszállítással, autóbuszvonalak üzemeltetésével foglalkozó cég 2013-ban közbeszerzési eljárásra jelentkezett résztvevőként egy 17 milliárd forintot meghaladó értékű ajánlattal. A cég ügyvezetőjét, a sértettet megkereste egy 46 éves férfi, és megkísérelte rávenni, hogy - egy ismeretlen megbízói kör részére - adja el a cégét, mert csak ebben az esetben nyerheti meg a cég a közbeszerzési eljárást - ismertette az ügyet közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A 46 éves férfi többször - egy alkalommal 47 és 57 éves társai jelenlétében - azzal fenyegette meg a cég vezetőjét, hogy ha nem adja el a vállalkozását, és az nem nyeri meg a közbeszerzési eljárást, akkor több milliárd forintos bevételtől esik el a cég. A 46 éves férfi elmondta, hogy ez nem presszió, de vannak visszautasíthatatlan ajánlatok. A vádlottak végső célja az volt, hogy a közbeszerzési eljárás elnyerése esetén jelentősen megnövekvő árbevétellel bíró céghez a saját tőke értékéhez közeli vételáron jussanak - írta az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség a három férfi ellen kényszerítés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A bíróság a vádlottakat a váddal egyezően bűnösnek mondta ki, a 46 éves férfit 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 250 000 forint pénzbüntetésre, társait pedig egymillió, illetve 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyészség súlyosításért jelent be fellebbezést - olvasható Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2019.02.07 10:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html