Kerékpárral utazik? - Így segít a MÁV

A MÁV-Start csaknem 700 járműve alkalmas kerékpárok szállítására, tavaly az utasok több mint 600 ezer alkalommal vették igénybe a kerékpárszállítás lehetőségét - nyilatkozta a vasúttársaság.
Napi.hu, 2016. július 30. szombat, 10:10
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság minden évben egyre több kerékpárszállításra is alkalmas kocsit újít fel és állít forgalomba.  A kerékpárszállítás lehetőségének javítása érdekében a felújított kocsik előtereiben folyamatosan építik ki a kerékpárhelyeket, például a távolsági forgalomban közlekedő járművek esetében a komfortnövelő korszerűsítési munkálatok során kocsinként egy-egy, 3 darab kerékpár szállítására alkalmas részt alakítanak ki.

A MÁV-Start közölte: a menetrendben vonatonként jelöli meg a kerékpárszállítás lehetőségét, illetve azt is, ha egy adott vonaton nem szállítható kerékpár.

A vasúttársaság azt javasolja, ha többen, csoportosan terveznek utazni, érdemes ezt legalább 72 órával az utazást megelőzően jelezni, menetjegyüket lefoglalniuk. A kerékpárszállító kocsiban - a kocsi típusától függően - 4-58 kerékpár elhelyezésére nyílik lehetőség, az utasoknak szállítás közben maguknak kell gondoskodniuk a kerékpárok őrzéséről, illetve azok fel- és lerakásáról, de a nyári időszakban számos állomáson diákmunkások segítenek a pakolásban - tájékoztatott a MÁV.

A kerékpárszállítás nemcsak a speciális kerékpárszállító kocsikban, hanem a személyszállító vonatok többségén a kerékpár képszimbólummal megjelölt kocsikban is lehetséges. A pót- és helyjegyköteles vonatok kivételével a vonatok első és utolsó másodosztályú kocsijában, a vasúti kocsik előtereiben lehet kerékpárral utazni. Ezekben a kocsikban - a kocsi típusától függően - egy-hat darab kerékpár szállítható.

A kerékpárjegyeket is érdemes online vagy az új automatákból megváltani, a kerékpáros túrajegyek ugyanakkor jelenleg csak a jegypénztárakban vásárolhatók meg - hívta fel a figyelmet a MÁV.

HOZZÁSZÓLÁSOK