Késésben a magyar bankmentő csomag

Jó esetben is két hónapot kell még várniuk a hazai hitelintézeteknek arra, hogy állami garanciavállalás mellett, vállalható áron vonjanak be kihelyezhető forrásokat.
NAPI Online, 2009. február 3. kedd, 10:13
Fotó:

A késlekedés oka, hogy még mindig nem készült el a bankmentő csomagként ismertté vált törvény végrehajtási rendelete, és így a hitelintézetek sem tudják meghozni a garancia bevonásához szükséges döntéseket - írja a Világgazdaság.

Ez nemzetközi összehasonlításban komoly versenyhátrányt okoz a hazai hitelintézeti szektornak - állítják a lapnak nyilatkozó banki források.

Az eredeti tervek szerint január végére készült volna el a törvény végrehajtását és az állami garanciához való hozzáférést lehetővé tevő jogszabály, ám a jelen állás szerint még két hónapot kell várniuk a garanciákhoz való hozzáférésre a piaci szereplőknek.

A jelenlegi helyzetben viszont feltétlenül szükséges a gyors cselekvés a kormány részéről az eredendően 300 milliárd forintos, ám 1500 milliárd forintra is feltornázható garanciakeret kapcsán, mert az egyre feszítettebb likviditási helyzet előbb-utóbb a hitelfolyósítások drasztikus lelassulásával jár majd, és veszélybe kerül az éven belüli vállalati kölcsönök megújítása is.

Hosszú távon pedig az sem jelenthet megoldást, hogy a bankok irreális, esetenként két számjegyű betéti kamatok alkalmazásával próbálnak ügyfélforrásokhoz jutni.

Azért is nehezen érthető a végrehajtási rendelet késése a lapnak nyilatkozó szakértők szerint, mert garanciavállalás elindításához a költségvetésnek egyáltalán nem kell pluszforrásokat biztosítania: az IMF által biztosított összeg pedig november vége óta rendelkezésre áll teljes egészében. Jelenlegi árfolyamon - írja a lap - Magyarország 4800 milliárd forintnyi hitelkeretet kapott a Valutaalaptól, ebből még tőkeáttétel nélkül is 1500 milliárd forint menne el a bankok hitelei mögé állított garanciára.

HOZZÁSZÓLÁSOK