Tíz hónappal a nyitás előtt megnyitották Milánó központjában az Expo Gate elnevezésű látogató központot, így egyenesbe fordult a világkiállítás megvalósítása. A beruházás nem halad zökkenők nélkül, hiszen jelenleg a tervekhez képest két hónapos csúszásban vannak. Ez azonban könnyen behozható - mondta el a Napi.hu kérdésére Matteo Gatto főépítész -, az infrastruktura kiépítése ugyanis jórészt elkészült, így csak a pavilonok építése van hátra. A Milánó belvárosától 20 perces vontaútra levő területen megállás nélkül, napi 20 órában dolgoznak.

A természet és az ember kapcsolatát és a fenntartható fejlődés lehetőségeit bemutatókiállításon 130 ország vesz részt. A teljes beruházás költsége megközelíti a 3 milliárd eurót - ebből 1,3 milliád származik a költségvetésből, a többit a privát szektor és egyéb szervezetek állnak majd. A 184  napon át nyitva tartó expo működtetésének kiadásai meghaladják majd az 1 milliárd eurót, de ezt teljes egészében a kiállítás partnerei állják majd. (A milánói expo legjelentősebb partnere a magyar CIB Bank tulajdonosa, az Intesa San Paolo Bank.)

A  látogatók számát 20 millióra becsülik, többségük, várhatóan 13-14 millióan, az országhatáron belülről érkeznek, míg Európából 3-4 millióan, a tengerentúlról pedig 3 millióan jöhetnek. A teljes bevétel felét adó jegyárak mellett az ajándéktárgyakból, szolgáltatásokból, együttesen  megközelítőleg 5 milliárd eurós bevételt remélnek.

A féléves nyitvatratás alatt 7000 különféle eseményt, előadást tekinthetnek meg a látogatók - a legnagyobb érdeklődés a Cirques du Soleil külön erre az alkalomra készített showműsorát kíséri, amelyet az expo szabadtéri színpadára szánnak.

A halforma alaprajzot mutató expofalu rendhagyó módon nem az extrém épületekkel - lásd magyar pavilon (képünkön) - kíván kitűnni a kiállítások sorában, hanem a különleges tájépítészet megvalósításával. A hegyek, dombok, folyók és tavak alkotta expofaluban tematikus épületeket is építenek, így külön helyszínen látható a művészet és gasztronómia, a biodiverzitás, a gyermekpark és a jövő étkeit bemutató kiállítás.

A jövő októberben záruló világkiállítás után az összes nemzeti pavilont elbontják. Matteo Gatto ugyanis úgy véli, az elmúlt kiállítások csak rossz példát mutattak: a kiürített épületek az enyészetté lettek, felhasználásuk-átalakításuk sikertelen volt.