Nehezen halad az önkormányzati bankszámlák államosítása. Tavaly májusban még úgy volt, hogy 2017. január 1-jén indul a kincstári számlavezető rendszer (kszr) - a Magyar Államkincstár legalábbis akkor még így nyilatkozott a lapnak.

Jelenleg az első ütem bevezetését megelőző tesztidőszak zajlik, a kszr komplexitása okán ezen időszak lezárását követően tervezhető annak éles tranzakciókkal történő használatbavétele - mondták májusban, és most, nyolc hónappal később is szó szerint ugyanígy jellemezte a helyzetet a kincstár a Világgazdaság megkeresésére.

Mivel a rendszer nem működik még élesben, nem kezdték meg az önkormányzati számlák átvételét a bankoktól. Ennek megfelelően csak néhány önkormányzati számla van az intézménynél, jelenleg 19 megyei és két települési önkormányzat használja a kincstár rendszerét.

A legnagyobb probléma az, hogy ha át akarja venni az önkormányzati számlákat az állami intézmény, akkor a bankokéhoz hasonló szolgáltatásokat kell nyújtania, ehhez pedig számos fejlesztésre van szükség. Ráadásul hitelezést és betétgyűjtést sem végez a kincstár. A hitelintézetek pedig szükség esetén tanácsokat adnak a különféle pályázatoknál, kártyás szolgáltatásokat, kártyás, treasury- vagy faktoringszolgáltatást is kínálnak az önkormányzatoknak.