Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacon egyre több szereplő állítja, hogy a Posta és a Lapker kiszáll a lapterjesztésből - értesült a Népszava. Az információt azonban a két cég nem erősítette meg a lap többszöri érdeklődésére sem. A Népszava szerint az előkészületek az érintett cégek ki- és a Mészáros Lőrinc-érdekkör, a kormányközeli médiaholding, a KESMA bevonulására utalnak.

A lapelőállítás és terjesztés egyébként egy sok sebből vérző szegmens. Napilapnyomtatásra alkalmas nyomdái gyakorlatilag már csak a Mészáros-KESMA-körnek vannak, az előfizetői lapterjesztésben pedig a Magyar Posta van kvázi-monopolhelyzetben. A szereplők elmondásából a Népszava szerint az a kép rajzolódik ki, hogy a posta a folyton növekvő árért egyre alacsonyabb szolgáltatást nyújtott, ami leginkább a kézbesítés anomáliáiban -késésekben, címtévesztésekben - mutatkozik meg, nagyban hozzájárulva a lappiac lejtmenetéhez.

A piacon az utóbbi hetekben olyan hírek terjedtek el, hogy mind a posta, mind az árus terjesztésben megkerülhetetlen Lapker szabadulna -legalább - a napilap-szegmenstől. A KESMA érdekei miatt valamilyen terjesztési szisztémának mindenképpen léteznie kell - máskülönben az olyan hírharsonák sem érnének célba, mint a megyei lapok vagy a Magyar Nemzet.

A Népszava ugyanakkor több egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy erős Fidesz-győzelem esetén a Posta mindenképpen megszünteti lapterjesztési üzletágát, a kormányközeli médiaholdingba, a KESMÁ-ba tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget, amely kénye-kedve szerint játszik majd a terjesztési díjakkal.

A lap úgy tudja, a tervezett lépést HVG illetve a 24.hu tulajdonosának, a Central Médiacsoportnak a nyomás alá helyezésére is felhasználják. Az utóbbi kiadóhoz rengeteg profitabilis heti- és havilap tartozik, és a nyomtatott divízió profitját könnyen meg lehet csapolni néhány új költségelemmel. Itt a fő cél a 24.hu megszerzése és/vagy elhallgattatása. A Centralt "visszautasíthatatlan ajánlattal" keresik meg: amennyiben bezárja a hatalom számára nem kedves közéleti portált, a Mediaworks jutányos áron fogja terjeszteni a csoport nyomtatott lapjait - állítja a Népszava.