Kész a gázvezeték, csak éppen senki sem akarja használni

A Magyar Gáz Tranzitnak egyelőre nincs bevétele a gázszállításból, és bár a szabályozás így is hozzájuttatja némi pénzhez, hiteleinek egyelőre csak a kamatát tudja fizetni - írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2015. október 30. péntek, 10:29
Fotó: Napi.hu

A lap szerint egyelőre senki nem akar gázt szállíttatni a július 1-jén átadott magyar-szlovák összekötő vezetéken, amely így bevételt sem termel, a 170 millió eurós beruházáshoz felvett hiteleket azonban fizetni kell.

A 170 millióból az Európai Unió 30 millió eurót állt támogatás formájában, és 21 millió euró jutott a projekt szlovákiai tagjára, az Eustreamre. A magyarországi fél, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) 119 millió eurót teremtett elő, alapvetően hitelből.

Az MGT-nek tavaly lényegében csak az az 1,3 milliárd forintja folyt be, amelyet az országos nagynyomású gázhálózatot üzemeltető FGSZ Földgázszállító Zrt.-től kapott az interkonnektor hazai végpontjáért, azaz a vecsési csomópontért. Az FGSZ szerint a csomópont eladása tervezett és szükségszerű lépés volt, a biztonságos gázszállítást szolgálta, és része volt a két társaság közötti műszaki és kereskedelmi felelősségmegosztásnak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.10.30 11:52

2018 után jöhet rajta az az orosz gáz amit idáig az ukrán csapon kaptunk 230 dollárért utána meg ezen a csövön 500 dollárért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html