Megújult belső terekkel, egész nap nyitva tartó kávéházzal, könyv- és ajándékbolttal újult meg a Katona József Színház - számolt be a színház 30. évadának megnyitója kapcsán Máté Gábor, a Katona ügyvezető igazgatója. A színház együttműködő partnere a MasterCard lett, ennek kapcsán a színház kávézója, a K:antin lett az első készpénzmentes kávéház Budapesten és Európában is.

Hemberger András, a kártyatársaság igazgatója egy kutatást idézett, amely szerint a kisebb budapesti üzletek 36 százalékában nem sikerült nagycímletű készpénzzel - 20 ezer forintossal fizetni. Ezt a problémát hidalja át a bankkártya, ráadásul a MasterCard Magyarországra hozott technikája, a PayPass révén immár pillanatok alatt, 5000 forint alatti fizetés esetén még PIN-kód megadása nélkül is mód nyílik fizetésre.

A színházi kávéház az esti előadások idején visszaalakul "normál" színházi büfévé - ekkor a készpénzes fizetés engedélyezett. A színház a plasztikkal fizetőknek ugyanakkor időszakonként kedvezményt nyújt majd.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint az MNB a saját területeiért, a fő cél, az inflációs cél tartása mellett a pénzforgalomért is felelős. Fontos volt látni, hogy a pénzforgalom a válság idején is teljes biztonságban, stabilan működött. Miután a készpénzmentes fizetés messze a legalkalmasabb a társadalmi költségek csökkentésére, illetve hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez.

A fő cél érdekében a jegybank néha akár a kártyatársaságokkal is szembe megy - mondta az alelnök. Ennek kapcsán említette, hogy az MNB kezdeményezi az interchange díj szabályozását, de a másik oldal felé is nyitnak, amikor igyekeznek uniós forrásokat felkutatni ahhoz, hogy a kereskedelmi egységekben bővüljön a bankkártya-elfogadás.

A konkrét esettel, a készpénzmentes kávézóval kapcsolatban Király Júlia elmondta, a jegybank állásfoglalása szerint a pénzforgalom keretében van mód arra, hogy bármely kereskedelmi egység a készpénzmentes fizetés mellett döntsön, fontos ugyanakkor, hogy a pénzköltés névértéken történjen.