Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hőszivattyút, mint hőtermelő berendezést az újépítésű lakóingatlanoknál előszeretettel használják. A 2020. december 31. után életbe lépő szabályozás szerint ráadásul ezeknél a házaknál az energiaigény legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni, vagyis a rendszerek népszerűsége tovább nő majd.

A hőszivattyús technológia mind fűtésre, mint hűtésre, mind pedig melegvíz-előállításra egy kedvező megoldás. Ezek a funkciók egy berendezésben, vagy akár külön is elérhetőek.

A hőszivattyúknak több típusa létezik, hőforrás és hőleadói oldal alapján

  • víz-víz, azaz geotermikus,
  • levegő-víz,
  • vagy a levegő-levegő, amely közismertebben a lakossági klímaberendezésről beszélhetünk.

Leginkább a levegő-víz hőszivattyúk terjednek, hiszen kedvező hatásfokúak és nincs szükség külön hőforrás oldali telepítésére, mint a talajszondás rendszereknél. A hőforrás a külső levegő, mint a klímáknál. Működéséhez pusztán villamos áram szükséges, nincs helyi károsanyag-kibocsátás.

Telepítése engedélyeztetési szempontból viszonylag egyszerű, nem szükséges hozzá külön tervezés és hatósági engedély, mint a gázkazánoknál.

Természetesen továbbra is ajánlott a gépészeti tervezés egy új építésű, korszerű épületnél, hiszen az épületgépészet költsége akár a 30 százaléka is lehet egy új épület összköltségének.

- mondják a szakértők.

A hőszivattyúk jól automatizálhatók, távfelügyelhetők.

Komoly megtakarítás

A hőszivattyús rendszerek egyik fontos mutatója az éves energia hatékonyság  (SPF - seasonal perfomance factor), amelyet a fűtésre fordított energia és a felvett energia (elektromos áram) hányadosával adhatunk meg. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb és környezetbarátabb a rendszer. Jelenleg 3,2 SPF feletti rendszereket építenek be jellemzően, vagyis a villanyórán felvett egységnyi villamos energiából több mint 3,2 egység hőenergiát biztosítunk az épület fűtésére.

A Gépész Holding az Atlantic és Baxi split és monoblokk típusú levegő-víz hőszivattyúit ajánlja, amelyekkel a családi házas méretektől egészen társasházi, kereskedelmi létesítmények hőellátását is lehet biztosítani.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.