Kihirdette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az M4-es Üllő-Cegléd közötti szakaszának nyertes kivitelezőit, az Üllő-Albertirsa 30 kilométeres szakaszt a Duna Aszfalt Kft. és az EuroAszfalt Kft. 52,1 milliárd forintért, az Albertirsa-Cegléd 14 kilométerest szakaszt a Colas Út, Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítési Kft. 20,48 milliárd forintért építi meg, az ehhez szükséges forrást a magyar költségvetés biztosítja.

A NIF közleménye szerint az Üllő-Cegléd közötti szakasz építése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából, a NIF beruházásában valósul meg.

A NIF pénteki tájékoztatása szerint a 44 kilométer hosszú szakasz fejlesztése két ütemben épül. A nyílt közbeszerzési eljáráson nyertesek egyben a legalacsonyabb ajánlatot is tették.

A nyertes vállalkozókkal a szerződéskötés december elején várható, a kivitelezési munkálatok az időjárástól függően 2017 elején kezdődnek meg. A teljes szakasz kivitelezése 2019 harmadik negyedévére fejeződik be.

Az új nyomvonalon vezetett Üllő-Albertirsa szakasz 2X2 forgalmi sávos kiépítésű gyorsforgalmi útként épül meg. A meglévő Albertirsa-Cegléd közötti 2X1 sávos szakaszokat 2X2 sávra bővítik. A 2X2 sávos forgalmi szakaszokat felújítják, összesen 9 új külön szintű csomópontot is létesítenek. Emellett komplex pihenő épül Cegléd térségében, egy egyszerű pihenő pedig Pilis közelében.

Az útszakasz megépítésével tehermentesítik az átmenő forgalomtól Monort, Monorierdőt, Pilist, Albertirsát, Ceglédbercelt és Ceglédet.

Alacsony árajánlatot tettek

A NIF tegnap jelentette be, hogy a jövő tavasszal megkezdődhet az M44 gyorsforgalmi út 62 kilométeres, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának építése is. A NIF szerint az erre kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson szintén a legalacsonyabb ajánlatot tevő kivitelezők nyertek: az első ütemet 56,5 milliárd forinttal, a harmadikat 45,2 milliárd forinttal a Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Kft., a másodikat pedig az EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Soltút Kft. és A-Híd Zrt. 43,98 milliárd forinttal. Az útszakasz megépítését a hazai költségvetésből fedezik.

A Duna Aszfalt tulajdonosa Szíjj László, aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os listáján a 26. helyen állt mintegy 27 milliárd forintra becsült vagyonnal. Az útépítő cég nettó árbevétele a 2011-es 18,7 milliárdról 2015-re 124,5 milliárdra, az adózott nyeresége 406 millióról 11,1 milliárd forintra bővült.A Hódút Kft. közvetve Varga Károly érdekeltsége, aki 2015 júliusáig Szijj tulajdonostársa volt a Duna Aszfaltban. Varga vagyonát  26,5 milliárd forintra becsülte kiadványunk.Az EuroAszfalt Kft. - a Betonútépítő Zrt. tulajdonosaként is ismert - Dunai György többségi befolyása alatt áll, az üzletember vagyonát A 100 leggazdagabb 29,3 milliárd forintra taksálja.