BUX
37954

Két napra rövidülhet a cégalapítás

Az új társasági törvény (gt) egyszerűsíti a szabályokat a kis- és közepes vállalkozások (kkv) esetében, többek között csak a fő tevékenységi kört kell megjelölni, és két napra is rövidülhet a cégalapítási procedúra - fejtette ki a NAPI Gazdaságnak Sárközy Tamás, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) társelnöke.

NAPI Online, 2006. április 11. kedd, 17:26

Az új törvény lehetővé teszi, hogy a vállalkozások olyan tevékenységeket végezzenek, amilyeneket csak akarnak, szemben az eddig gyakorlattal, amikor csak olyat folytathattak, amelyik szerepelt a tevékenységi listán.

Az új jogszabály gyorsítja a cégalapítást: a 30 napos átfutási idő helyett a hagyományos módszerrel 15 napra szűkül a bejegyzési idő, ha azonban a törvény kínálta alapítási szerződési formanyomtatványt használják, a bejegyzés nyolc napra csökken, elektronikus úton pedig két nap lehet. Ügyvédi közbenjárásra a jövőben is szükség lesz, csak nem olyan intenzíven, mint eddig.

A jogszabály 2006. június elsején lép hatályba az újonnan alakuló vállalkozásoknál, a régiek pedig jövő őszig kapnak haladékot az alkalmazkodásra.