A Paks közelében található Pusztahencsén 1,03 milliárd forintos beruházással épül meg a Mil-Power Kft. projektcég egy megawattos biogázüzeme, amely idén szeptemberben kezdheti meg működését - jelentette be Koncz Gyula ügyvezető.

A technológiai szállító és résztulajdonos az osztrák Biogest Gmbh., amely Ausztria, Csehország és Szlovákia után Magyarországon erősíti térségi jelenlétét.

Az üzem szilárd és híg trágyából előállított villamos energiával 2000 háztartás átlagos áramigényét fedezi.

A projekt 496,1 millió forint támogatásban részesül az Új Magyarország Fejlesztési Tervből.

A biogázból évente összesen 7639 megawattóra energia nyerhető ki, amelyből 7042 értékesíthető az ügyvezető szerint, több mint 40 ezer tonna alapanyag felhasználásával, amelyet a szomszédos tehenészet, illetve a környező mezőgazdasági területek biztosanak.

Mindez évi 220 millió forintos árbevételt jelent már az első évben, a kilowattonként 31 forintos átvételi árral számolva. A projekt megtérülési ideje 7 év - tette hozzá.

Magyarország a biomassza országa, ezen kívül itt is teljesíteni kell a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó EU-s alapelveket - mondta Christian Riel, a Biogest ügyvezetője.

Az 1 megawattos teljesítmény Magyarország adottságait tekintve átlagos méret lehet, egy sikeres referenciaüzem pedig a finanszírozás és a politika oldaláról is előremozdíthatja a megújuló energiaforrások ügyét - tette hozzá.