Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kártya sikerét mutatja, hogy a kkv-k átmeneti likviditási problémáikra a kereskedelmi banki hitelek helyett az elmúlt másfél évben a korábbinál jóval többször választották a kamattámogatással igénybe vehető kártyát - áll a szövetség közleményében.

A Széchenyi-kártya beruházásra és pályázati önerőre is felhasználható lesz, a keretet 50 millió forintra emelnék - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a 29 pontos akcióterv ismertetése során.

Jelenleg a kibocsátott kártyák száma meghaladja a 130 ezret, a teljes kihelyezett hitelérték a 763 milliárd forintot. A 2002 óta működő Széchenyi Kártya program tavaly az egyik legjobb évét zárta, az általános forrásszűke ellenére is.

Az OTSZ tagszervezetei az új értékesítési csatornák bevonásával mára piacvezető pozíciót töltenek be a Széchenyi Kártya programban, ráadásul a kihelyezés dinamikája is folyamatosan növekszik, hiszen a hálózat tavaly az előző évhez képest 17 százalékkal növelte mind darabszámban, mind a megnyitott hitelkeretek tekintetében – mondja Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt egy évben az OTSZ tagszervezetei csaknem nyolcezer kártyát adtak ki, és ezzel 50 milliárd forint értékű folyószámlahitelt bocsátottak a kkv-szektor részére – mondja az ügyvezető.

Az egy kártyára jutó átlagos hitelösszeg az elmúlt egy évben 6,28 millió forint volt, míg a teljes bankszektorban ez 7,5 millió forintot tett ki.

A legfrissebb statisztikák szerint havonta több mint kétezer új kártyát igényelnek a vállalkozások, a visszafizetési hajlandóság a Széchenyi Kártyás kölcsönök esetén más hitelekhez képest kedvezőbben alakul, a bedőlési arány rendkívül alacsony.

Mindezek alapján jól látszik, hogy az igény nőtt a Széchényi Kártyák iránt, és ebben számottevő változásra ügyféloldalról az idén sem számít az OTSZ ügyvezetője.