Kétmilliárdért vett veszteséges céget az állam

Rekordáron vett vasúti járműjavítót Dunakeszin a kormány. A Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. 64,9 százalékos üzletrészéért 6,9 millió eurót, úgy 2,1 milliárd forintot fizet az állam. A lelépő német tulajdonos a vaskos veszteséget termelő cég tőkéjéből a teljes ráeső részt viszi - írja a Népszabadság.
Napi.hu, 2014. október 8. szerda, 10:19
Fotó: Napi.hu

Az újabb államosítást szeptember közepén jelentették be, de a vételárról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. diszkréten hallgatott. A járműjavító kisebbségi tulajdonnal rendelkező munkavállalóival a vagyonkezelő azonban megosztotta az ügylet részleteit. A Dunakeszi legnagyobb munkaadójának számító vasúti járműjavítót 2,1 milliárd forintért vásárolták ki német tulajdonosától - írja a Népszabadság.

A Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. 2012-ben 7,9 milliárdos nettó árbevétel mellett 793 millió forintos, a tavalyi 6,2 milliárdos bevétel után pedig 260 millió forintot meghaladó veszteséget produkált.

A 2010-ben még úgy ezer saját és bérelt munkatársának kenyeret adó járműjavítónak most 370 dolgozója van. Ez önmagában is hatalmas csökkenés, de az igazi pofon, hogy a megmaradt munkatársak többsége heti kétnapos munkarendben jár dolgozni: az ötből három napot pihenőn van. Az elmúlt években ugyanis a Bombardier és a MÁV közös cége kevés megrendelést kapott. Az állami vasút szerint a németek, utóbbi szerint viszont a magyar partner nem hozott elég munkát.

A lap úgy tudja, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szervezésében városi villamosai fejlesztésének és tesztelésének Dunakeszire telepítését tervező spanyol CAF S. A. egyértelművé tette: letelepedéséhez egymilliárd forint fejlesztésre lesz szükség a frissen államosított járműjavítóban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.10.08 13:03

Most is látszik, hogy milyen jó az állami tulajdonos... Jó, csak nem hatékony és versenyképes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.10.08 12:01

Tessék,tessék!Itt vállalkozzon Magyarországon!
Csak aláírja hogy Ön itt akar nálunk nokedlit szaggatni,és már is megtámogatja az állam.Majd később kötünk Önnel egy stratégiai szerződést,mert hát kell a nokedli.Így Ön megint sok pénzt kap,nem kell tenni,vállalni érte semmit.
És most mondon Önnek a legjobbat!Ha mégse fogyna a nokedli,netán veszteséges lenne,semmi gond!Megveszi Öntől az állam!Természetesen jó pénzért.Nálunk Ön csak nyerhet,semmit nem kockáztat.
Tessék,tessék!Magyarország a korlátlan felelőtlen cégek paradicsoma!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.08 10:53

..kereszténydemokrata -patriótizmus ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html