A Bors információi szerint heteken belül minden magyar fogvatartott speciális mobiltelefonokat kap, így biztosítva a kapcsolattartást a hozzátartozókkal. Az intézkedés uniós és nem mellesleg emberi jogoknak való megfelelést szolgálja. A készülék csak az előre beprogramozott - és a bv által jóváhagyott - számok hívására lesz alkalmas, a tervek szerint korábbi butatelefonoknak megfelelő paraméterekkel, ám azoknál jóval strapabíróbb változatot kapnak a fogvatartottak. A készülékeket folyamatosan lehallgathatnák vagy le is hallgatnák.

A hvg.hu azt is kiderítette, hogy a 20 ezer telefonra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásra a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága( BVOP) a 41,9 milliárd forintot szán. Ez azt jelenti, hogy az egy készülékre jutó költség 2,1 millió forint. Egy húszezer fős flottaszerződésnél már nem ritka a kedvezményes/ingyenes készülék és 10 forint alatti percdíj, így akár 3500 órás beszélgetés díj kijönne a piaci árakon. A speciális követelmények persze más készülékárakat indokolhatnak és persze ott vannak az elvárt többletszolgáltatások is, amik szintén feljebb srófolhatják az árat. (Arról, hogy pontosan milyen elemeket, milyen áron tartalmaz a projekt, a BVOP válaszait várjuk.)

Frissítés: nem milliárd, csak millió

A Magyar Telekom Nyrt. és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága csaknem 42 millió forintértékben 20 ezer mobiltelefon beszerzéséről és háromévi szolgáltatásról kötött megállapodást - írták, amiből kiderült, hogy valóban csak elírás volt a szerződésben a 42 milliárdos összeg - olvasható az Indexen.

Több állami szervezet is a Magyar Telekomot választotta a közelmúltban távközlési szolgáltatónak és/vagy eszközök beszerzésére. A Közbeszerzési Értesítő adatai szerint ezt tette többek között a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő Alap (MTVA), a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., az Országgyűlés Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Magyar Úszó Szövetség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia.