Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kétnapos munkabeszüntetést tartanak a BKV szakszervezetei május 29-én, csütörtökön nulla órától, miután a pénteki tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a cég vezetőségével - idézte Nemes Gábort az MTI. A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a munkáltató nem tudta elfogadni a szakszervezetek azon követelését, hogy az ez év végén lejáró kollektív szerződést 2009-ig hosszabbítsák meg. Hozzátette: annak érdekében, hogy a jövő héten újabb tárgyalásokon sikerüljön elfogadtatni követeléseiket, május 27-ről május 29-30-ra tették át a tervezett sztrájk időpontját.


Kiricsi Karola, a BKV szóvivője ugyanakkor elmondta: a megegyezés érdekében jövő hétfőn folytatódik az egyeztetés az érdekképviseletekkel.


Nemes Gábor szerint a szakszervezetek 11 követeléséből csak kettőben volt lényeges nézetkülönbség: e két követelés a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése az érdekképviseletek bevonásával, illetve a kollektív szerződés meghosszabbítása.
Mint mondta, az érdekképviseletek engedtek volna a paraméterkönyv visszavonására vonatkozó követelésből annak érdekében, hogy a kollektív szerződés meghosszabbítását elérjék - ez esetben szintén engedtek, hiszen eredetileg 2012-ig akarták meghosszabbíttatni, nem 2009-ig - de a munkáltató ezt nem tudta elfogadni, pedig - Nemes Gábor szavai szerint - erre a pénteki tárgyalás alatt egyszer ígéretet tett.


A főváros azon garanciavállalásáról, amely szerint a tulajdonos szeptember végéig kidolgozná a BKV rövid, közép és hosszú távú finanszírozási koncepcióját, a sztrájkbizottság szóvivője úgy vélekedett, az nem olyan mélységű ígéret, amely garantálná a BKV anyagi problémáinak megnyugtató rendezését.

A szakszervezetek kedd éjfélig adtak haladékot a munkáltatónak a megegyezésre, mert utána már a tervezett kétnapos sztrájkra kell készülniük. A tervezett sztrájk újabb időpontja az érettségit nem érinti, viszont a munkabeszüntetés az öttusa-világbajnoksággal egy időben lenne.


Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a szakszervezetek láthatóan nem tárgyalnak, csak egyoldalúan újabb és újabb követelésekkel állnak elő.