Az MFB május 24-én - 2007 júniusa óta először - nemzetközi kötvényeket bocsátott piacra 500 millió euró összegben. A kötvények futamideje 5 év (lejárata 2016. május 31.), kamatozása évi fix 5,875 százalék. A kötvények hozama a befektetők számára referenciaként szolgáló eurókamatcsere-hozamot (mid-swap) 320 bázisponttal, a hasonló lejáratú német államkötvény hozamát pedig 366,4 bázisponttal haladta meg - közölte az MFB.

A kötvényekből a befektetők majdnem 1 milliárd euró összegben vásároltak volna, de az MFB csak az eredetileg tervezett 500 millió euró összeget fogadta el.

A befektetők között jelentős számban voltak olyanok is, akik korábban nem vettek részt a bank finanszírozásában. A kötvények több mint harmadát Németországban, Ausztriában és Svájcban, körülbelül negyedét Nagy-Britanniában, további negyedét más európai országokban terítették, a közel-keleti, ázsiai és amerikai befektetők kisebb összegben vásároltak. Az értékpapírok több mint felét alapkezelők, közel harmadát bankok jegyezték le, míg az egyéb befektetők (magán, szuverén alapok és biztosítók) a kibocsátás mintegy hatodát vásárolták meg. Nagyobb összeget jegyzett a kötvényből a Kínai Népköztársaság egyik befektetési társasága is - közölte az MFB.

A nyilvános, nemzetközi kibocsátás vezető szervezői a BNP Paribas, az ING Bank és a Société Générale, társszervezői pedig a BayernLB, a DZ Bank, a KBC Bank, a Raiffeisen Zentralbank Österreich és az Unicredit voltak.