Kettessel kezdődik majd a BKV-sofőrök nettó bére

Megállapodott a BKV és a szakszervezetek a társaság béremeléséről, főként a hiányszakmákban nőnek a fizetések, átlagosan csak idén 15 százalékkal - mondta Tarlós István főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.
Szász Péter, 2017. április 28. péntek, 10:54
Fotó: Napi.hu

Az alacsony és átlagos fizetéssel rendelkező járművezetők 13-23 százalék közötti béremelést kapnak, amely azt jelenti, hogy minimum nettó 200 ezer forint fognak keresni.

A fizikai dolgozók 10-15 százalékos bérfejlesztést kapnak, akárcsak a magasan képzett mérnökök a BKV kötelékében.

Az átlagos emelés idén 15 százalék lesz, amelyből 10 százalék az alapbér-emelés és 5 százalék a bérfelzárkóztatás. A megegyezést várhatóan kedden írják alá.

Tarlós keményen beszólt az EKSZ-nek

A főpolgármester jelentéktelennek minősítette a dolgozók mintegy 10 százalékát képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezetet. Tarlós úgy fogalmazott, hogy Nemes Gábor elnök

úgy ugrál a kamerák előtt, mint egy primadonna, ellentétben a másik két, nagyobb szakszervezet vezetőjével.

Erre reagált közleményben az EKSZ. Azt írják:

a BKV-n belül legalább két tucat önálló szakszervezet működik, az EKSZ a dolgozók tíz százalékát tömöríti, s ezzel egyike a 3-4 hasonló méretű, saját taglétszámmal rendelkező legnépesebb érdekvédelmi tömörülésnek. A főpolgármester kiemelt tárgyalópartnerként kezelt, két legnagyobb szakszervezetnek titulált tömörülés nem önálló szakszervezet, hanem - ahogy a nevükben is benne van - szövetség. Vagyis, nincsenek önállóan szervezett tagjaik, hanem sok, az EKSZ-nél is jóval kisebb önálló szerveződést fognak össze.

Az EKSZ egyébkén elfogadja, de mindössze az első lépésnek tartja a BKV béremelési javaslatát, a 10+5 százalékot. Annak ellenére, hogy az ajánlat közel áll az EKSZ eredeti követeléséhez, a három helyett egy évre szóló 15+5 százalékhoz, a szakszervezet felszólítja a cégvezetést, hogy az aláírást követően azonnal kezdje el keresni a következő évekre szóló anyagi forrást, mert a dolgozók egyre nehezebben tolerálják a mostanihoz hasonló, hónapokig tartó bérhuzavonát - írják.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.28 22:21

"Kettessel kezdődik majd a BKV-sofőrök nettó bére"

Meg is érdemlik! A budapesti forgalomban 8 órát lenyomni embert próbáló feladat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2017.04.28 16:06

Van felvétel, lehet odamenni dolgozni.....! Akik irigylik....!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html