BUX
37350

Kezdődik a MÁV Vasjármű felszámolása

Véget ért a csődeljárás, hamarosan felszámolás kezdődik a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft.-nél - írta csütörtöki számában a Vas Népe.

MTI-Eco, 2015. március 26. csütörtök, 10:05

A csődeljárás során nem sikerült megállapodni a hitelezőkkel, ezért április közepétől felszámolás alá kerül a cég, a termelés azonban teljes kapacitáskihasználtsággal zajlik tovább, a cél a vállalat eladása.

A lap emlékeztet arra, hogy a csődeljárást tavaly a MÁV Vasjármű Kft. kérte önmaga ellen, 2014 augusztusában pedig a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget, amelynek szállítói nem ezért nem függeszthették fel a folyamatos ellátást, továbbra is fizetni tudták a béreket, termelhetett az üzem.

A tehervagonok, motorkocsik gyártásával és javításával foglalkozó cég 1992 óta működik önállóan, a MÁV a cég privatizációját követően csak 25 százalékos tulajdont tartott meg, a vállalkozás 65 százalékban magánkézbe került, 10 százalékot a dolgozói részvények tettek ki. 1998-tól a többségi tulajdont a cég menedzsmentje birtokolta.

A privatizációs nehézségekkel és a recesszió hatásaival küzdő cég öt korábbi vezetőjével szemben 2013-ban a Veszprém Megyei Ügyészség vádat emelt különösen nagy értékű sikkasztás vádjával.

A MÁV Vasjármű Kft. dolgozói létszáma az ezredfordulóra 800-900 főre csökkent, majd 2009-ben elkezdődtek az újabb leépítések, aminek hatására a létszám 340-re, végül pedig 2014-ben, mire a csődeljárás elindult, már 270-re apadt - írta a lap.