Kezdődik az adósmentés: megjelent a törvény

Megjelent a Magyar Közlönyben az új adósmentő törvény szövege.
Napi.hu, 2014. július 18. péntek, 16:52
Fotó: Napi.hu

Péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben a Kúriának а pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvény.

A jogszabályt utolsó nyári ülésnapján, július 4-én fogadta el a Parlament és július 11-én szignálta Áder János államfő. A jogszabály a kihirdetést követő nyolcadik napon, azaz július 26-án lép majd hatályba.

A törvény hatálya a 2004. május elseje és a törvény hatálybalépésének napja között kötött fogyasztói kölcsönszerződésre terjed ki. ( A végtörlesztett hitelszerződésekre azonban nem, és azokra sem, akik kölcsönszerződését a Nemzeti Eszközkezelő rendezte.) E törvény alkalmazásában fogyasztói kölcsönszerződésnek minősül a pénzügyi intézmény és a fogyasztó között létrejött deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett) vagy forint alapú hitel- vagy kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés, ha annak részévé árfolyamrészt vagy egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó szerződéses kikötést is tartalmazó általános szerződési feltétel vagy egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel vált.

Mivel a törvény kimondja, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó fogyasztói kölcsönszerződésnél tisztességtelen az annak részét képező egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés - az egyedileg megtárgyalt feltétel kivételével -, a pénzintézetek mehetnek a bíróságra. Erre a pénzügyi intézménynek július 26-tól harminc nap áll majd rendelkezésükre. E perek a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe és illetékességébe tartoznak. A törvény azt is kimondja, hogy amennyiben a per bonyolultsága indokolja, az elsőfokú bíróság a tárgyalás megkezdése előtt elrendelheti, hogy a perben három hivatásos bíróból álló tanács járjon el; továbbá a bíróság a keresetet harminc napon belül bírálja el.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábban bejelentette, hogy bár augusztus 20-ig törvénykezési szünet van a bíróságokon, a devizahiteles perekben folyamatosan dolgoznak majd. Az OBH a bírósági szervezetet érintő szükséges intézkedéseket előkészítette a megfelelő létszám biztosításához, valamint folyamatos intézkedés van az ügyintézéshez szükséges tárgyi feltételek biztosítása érdekében is. Rövid idő alatt több száz ügy azonnali, egyszerre történő intézését kell ellátnia a három érintett bíróságnak (Fővárosi Törvényszék, Fővárosi Ítélőtábla, Kúria) úgy, hogy a folyamatban lévő ügyek zökkenőmentes kezelését szintén biztosítaniuk kell.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépése után kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg. Az átszámítás alapján a fogyasztóval külön törvényben meghatározott módon kell elszámolniuk a pénzintézeteknek.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül meg kell vizsgálniuk a fogyasztói kölcsönszerződés részévé váló azon általános szerződési feltételeket (ászf), amelyekben szerepel az egyoldalú szerződésmódosítást lehetőségét tartalmazó kikötés. Az intézményeknek az MNB-hez kell bejelenteniük az ászf-et, és nyilatkozniuk kell arról, hogy az azokban foglalt szerződéses feltételeket tisztességesnek vagy tisztességtelennek tekinti-e.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.07.20 21:42

@Drazsen:
Igazuk van. én is ezt csináltam. Van egy perc amikor rájössz, hogy értelmetlen tovább fizetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.20 21:40

Még valamit Rigolya - te ezzel a szöveggel legalizálni akarod a hazugságot, becstelenséget. Szerinted volt "devizahiteles" kreol?????

Rozsdás pofájú???

Akik ezeket a "hitelnek nevezett mocskos szarságot felvették" mind magyarok voltak, idősebbek is. Nézz körül, az ország dolgozó rétegének nagyrészét váhták haza. Azzal hogy megölték, kifosztották a magyarokat, műr csak a töltelék maradt talpon. Sorban hagyták el az országot olyanok, akiknek 95%-a már nem tér vissza.

Nem baj, mondanád, majd jön helyettük más. De ki?? Erdéyliek?? hagyjál lógva, nem őrültek azok meg, hogy Mo-ra jöjjenek kifosztatni és megölni magukat.

Ez nagyon komoly társadalmi tragédia.

Ez a törvény egy elhibázott, ugyanakkor első lépcsőként jó törvény. Folytatása kell hogy legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2014.07.20 21:37

Nem kell ebből olyan nagy felhajtást csinálni. Az árfolyamrés kiszámítása jól definiálható, már nagy része meg is történt, majd visszakapják a hitelesek, akik közül a nagy részének sokkal nagyobb összeget tesz ki a lejárt tartozása, mint amit az árfolyamrés miatt visszakap. A tartozás egy kicsit csökken , de majd megy tovább a daráló.
Ami az úgynevezett tisztességtelenséget érinti, ez egy megfoghatatlan dolog. Mindenesetre az én munkahelyem vezetősége úgy döntött, hogy nem fog perelni, de fizetni sem. Mindenki fusson , számolgasson utána. Ez egy végtelenségbe nyúló dolog lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.20 21:22

@rigolya:
Az én 5 évemből 2 hónap maradt. Alapos munkát fogok végezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.20 21:21

@rigolya:
Dehogy volt alacsonyabb, ne már....no akkor mégegyszer számoljunk, okay?

2007. nyár 33 oldalas szerződés - előre nem adják, kapsz 15 percet arra hogy megértsd, felolvassák neked. Érzed, hogy valami kurvára nincs rendben vele, de megnyugtatnak ( pénzt még nem láttál ), hogy majd a folyósítás napján esedékes árfolyam alapján számolnak el, ne idegeskedj, ha most kissé erősebb forinttal számolnak mint "vételi árfolyam" CHF. Nos én nem adtam el senkinek a frankomat, mivel nem volt. Ő meg nem vehette meg, hiszen ami nekem nincs, azt nem lehet megvenni.

Tudod, hogy az aznapi MNB deviza közép 152 körül volt délben ( péntek du. volt 14.30 ) de ő cca. 135.-FT-os áron "vette meg" a CHF-t, tehát ez már élből nem kóser, ez 15%-al rosszabb felállás - azaz abban a 15 percben a "tőkekövetelés" 15%-al magasabb lett 15 perc alatt.

Azt mondod alacsonyabb CHF kamat....aha...na meg az árfolyam, na meg a különböző egyéb költségek, stb. ezek összeadódnak nem igaz??

Aztán gondold el - elmész "kölcsönt" felvenni, behülyítenek 4%-os kamattal, de ez már akkor és ott nem volt igaz. Azt gondolod, hogy jelzálogalapú a történet, de évek múlva derül ki, ez nem igaz, amit adsz fedezetet, hiába 3x többet ér a házad, nem elég, az egész vagyonod kell, bármekkora is az. Ha a kölcsönnek nevezett csalás mondjuk X összeg volt, de akár 1000X-el is jót kell hogy állj.

A szerződés aláírása után ( még pénzt nem láttál ) két héttel jön az írás - a "bank" kamatot emelt. A földhivatalnál a soha nem látott erős Ft alapján átszámolt CHF összeget jegyzik be...

Szóval a szerződés után pár héttel látod csak igazán, hogy átvertek - törvényesnek álcázva a szerződést.

A havi törlesztő 440 helyett hamarosan 600 majd 700, aztán 800 ezer. Mit mondasz erre? A kamatok uyge?? De a kamatok alacsonyabbak voltak mint a FT hitelnél.

Volt olyan Ft hiteles aki duplát fizetett??? Vagy triplát?? Na ugye hogy nem.

Szóval látod, hogy átvertek és elgondolkozol. És hamarosan rájössz arra, hogy ki áll az egész mögött, pontosan névvel és beosztással, stb.

És megdöbbensz, hogy ilyet meg lehet csinálni - államilag. De nem folytatom...nem érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html