BUX

Kezelhetetlen adósságok miatt csökken a szolgáltatók türelme

Az érintett fogyasztók érdekében tett javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lejárt tartozás miatti kikapcsolások türelmi idejének 60 napra csökkentésére - közölte a tárca; a módosítások legfontosabb célja a tartozások további felhalmozásnak a megakadályozása.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 15:16

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szolgáltatói tárgyalások és a szociális területen dolgozó szervezetek visszajelzése alapján döntött úgy, hogy a gyakorlati végrehajtás tapasztalatait figyelembe véve javaslatot tesz a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény lakossági felhasználóknak az energiaellátásból történő kikapcsolására vonatkozó rendelkezéseinek módosítására.

A módosítási javaslatok értelmében - azok országgyűlés általi elfogadása után - a lakossági felhasználók lejárt tartozás miatti kikapcsolásának türelmi ideje a jelenleg hatályos 90 napról - a korábbi közüzemi rendszerben is alkalmazott - 60 napra csökken.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatályos előírásoknak köszönhetően olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni - áll az NFM közleményében. A módosítások legfontosabb célja ezen a tartozás felhalmozásnak a megakadályozása - fogalmaztak.

A szociális ellátórendszerben dolgozó szervezetek visszajelzései szerint a jelenlegi 90 napos kizárási moratórium túlságosan hosszú. Azonban tapasztalataik szerint, ha időben megtörténik a kapcsolatfelvétel a fizetési nehézségekkel küszködő fogyasztók és a szociális ellátórendszer képviselői, vagy a karitatív szervezetek között, akkor megvan az esélye annak, hogy azt a kisebb adósságot a háztartás rendelkezésére álló pénzügyi erőforrások jobb beosztásával, és az ahhoz való esetleges hozzásegítéssel fel lehessen dolgozni - olvasható az NFM közleményében.

A Nemzeti Fejlesztési minisztérium a védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítására is javaslatot tett vonatkozó előterjesztésében. A védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítása értelmében, a szabályozási célnak megfelelően, kizárólag azon fogyatékkal élő fogyasztók élveznek majd a kikapcsolással szemben teljes védelmet, akiknek élete vagy egészsége közvetlenül és igazoltan függ a villamosenergia-ellátás biztosításától. A földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs.

A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.