Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre a korábbi éveknél is kevesebben kötöttek új szerződést a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás november elsején kezdődött kampány időszakában - adta hírül a CLB biztosítási alkusz cég.

Évek óta egyre kevesebb autósnak esik év végére a kötelező fordulója. Akiknek éppen ebben a hónapban kell dönteniük, hogy maradnak-e a régi biztosítójuknál vagy újat keresnek, érdemes alaposan tájékozódniuk az ajánlatok között, mert vannak figyelemre méltó új kedvezmények - mondta Németh Péter, a cég értékesítési igazgatója. Ilyen például a járművezetők számától függő 5-10 százalékos kedvezmény, amelyet öt biztosító - Allianz, Union, Wáberer, Generali, Genertel - kínál azoknak, akik nyilatkoznak arról, hogy kettő-négy személynél többnek nem szokták átengedni az autó vezetését.

Ennek oka, hogy egyre több olyan összetört jármű után kell kártérítést fizetniük a biztosítóknak, amelyet nem a tulajdonos vezet, s így a baleset oka a jármű kellő ismeretének a hiánya is lehet. Ez a kedvezmény tehát jó az ügyfélnek és a biztosítónak is, mert így csökkenhet a balesetek és a kártérítések száma, s az utóbbi összege is. Vélhetően hasonló céllal nyilatkoztat az említett néhány biztosító arról is, hogy túl fiatal sofőr nem vezeti a szóban forgó járművet. Az életkor alsó határa változó, a limitet 20-25 év között húzzák meg a szolgáltatók. Ezt a nyilatkozatot is 5-10 százalékos kedvezménnyel jutalmazza néhány cég. Az Aegon biztosítónál viszont a 26 éven aluli járművezetőket tartják egyértelműen kockázatosnak - vélhetően az a tapasztalatuk, hogy kiemelkedően sok baleset részesei -, s ezért ennek az "évjáratnak" valamivel magasabb havi díjat kalkulálnak.

Németh felhívja a figyelmet egy fontos időpontra: november 11-re. Eddig kell a biztosítóknak értesíteniük a régi ügyfeleiket, akiknek év végén van a fordulójuk arról, hogy milyen összegű kgfb-díjat kalkuláltak nekik. Mindenkinek érdemes megvárnia az úgynevezett indexálási mutatót - vagyis a jövő évi díjat -, hogy felelősen dönthessenek: új biztosítót keresnek vagy maradnak a jelenleginél. Annak, aki fél, hogy elkerüli a figyelmét a biztosítója levele, Németh azt ajánlja, keressen egy olyan biztosítással foglalkozó online felületet, amelyen már most megnézheti régi biztosítója neki szóló új ajánlatát.